Šveice plāno radīt kosmosa attīrītājus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šveices zinātnieki trešdien paziņojuši par plāniem attīrīt kosmosu no satelītu un raķešu atliekām, radot īpašu mehānismu, kas darbotos kā kosmosa putekļsūcējs.

Lozannas federālā tehnoloģiju institūta EPFL kosmosa centrs prezentējis pirmo mehānismu no satelītu kopuma, kuri projektēti tā, lai savāktu kosmosa atkritumus.

Kā paziņoja EPFL, «ar ātrumu vairāki kilometri sekundē Zemei apkārt pārvietojas 16 000 objektu, kas lielāki par desmit centimetriem diametrā, un simtiem miljoniem mazāku daļiņu».

«Ir kļuvis būtiski zināt par šiem atkritumiem un to izplatīšanās radītajiem riskiem,» norādīja viens no EPFL profesoriem.

Kosmosa centrs paziņoja, ka šis jautājums vairs netiek apspriests tikai retoriski un jau uzsākta aktīva rīcība.

Centra preses pārstāvis norādīja, ka tiek apspriestas divas iespējas šo atkritumu savākšanai.

Pirmkārt, radīt mehānismu, kas savāc atliekas un tad sadedzina sevi kopā ar tām Zemes atmosfērā.

Otrkārt, attīstīt tādu modeli, kas savāktu atliekas un nogādātu atmosfērā, pašam attīrītājam paliekot kosmosā.

«Mēs vēlamies piedāvāt un pārdot veselu kopumu gatavu sistēmu, kas būtu izstrādāts pēc iespējas ilgtspējīgāks un spētu izvadīt no orbītas vairākus dažādu veidu satelītus,» norādīja centra direktors.

«Kosmosa aģentūras arvien vairāk izjūt nepieciešamību ņemt vērā un sagatavoties to priekšmetu iznīcināšanai, ko tās nosūta kosmosā. Mēs vēlamies būt pionieri šajā nozarē,» viņš piebilda.

EPFL norādīja uz apdrošināšanas kompānija «Swiss Re» 2011.gada pētījumu, kas liecina, ka pastāv viena iespēja no 10 000, ka orbītas satelīts, kas lielās par desmit kvadrātmetriem, sadursies ar kosmosa atlieku, kas lielāka par centimetru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu