ASV izgudro jauna tipa bezkontakta ieroci (72)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Demonstrācijās un masu grautiņos trakojošā pūļa nomierināšanai un izkliedēšanai kārtības sargi nereti izmanto ūdensmetējus – ierīces, ko jau drīzumā varētu aizstāt jauna tipa bezkontakta ieroči.

Amerikāņu kompānija Raytheon nupat prezentējusi aktīvās pretdarbības sistēmas ieroci (Active Denial System (ADS)), kas nākotnē varētu palīdzēt likuma sargiem sabiedriskās kārtības nodrošināšanas operācijās, nenodarot kaitējumu un postu apkārtējai videi, vēsta Newsru.com.

Tā dēvētais «siltuma stara» ierocis jeb «mikroviļņu lielgabals» tiek izstrādāts jau diezgan ilgu laiku (kopš deviņdesmito gadu beigām), un pēc pirmo prototipu demonstrācijas pirms dažiem gadiem tas ir gatavs sērijveida ražošanai.

Ieroča prezentācija vairāku mediju pārstāvju klātbūtnē notika aizvadītajās brīvdienās. Satrakojušos pūli bija uzdots tēlot ASV kareivjiem, kas sanākušos nomētāja ar tenisa bumbiņām. Viņi nereaģēja nedz uz aizrādījumiem, nedz brīdinājumiem, taču metās bēgt, tiklīdz pret viņiem bija pavērsts un raidīts «siltuma stars».

Visi, kas uz savas ādas pamēģināja «siltuma stara» iedarbību, norāda, ka tas līdzinās īslaicīgam, ļoti spēcīgam karstuma vilnim, turklāt to pavada elektriskais trieciens. Izstrādātāji arīdzan norāda, ka gumijas lodes vai asaru gāze, salīdzinot ar «siltuma staru», cilvēka veselībai ir krietni vien kaitīgāka.

Šā ieroča būtiskākā priekšrocība ir tā darbības rādiuss, kas sasniedz apmēram kilometru, turklāt tas iedarbojas tikai uz cilvēkiem, pret ko tiek tēmēts. Piedevām cilvēki visi kā viens reaģē vienādi – tiklīdz siltuma stars ir raidīts, viņi bēg. Tāpat svarīgi, ka elektromagnētiskais stars cilvēka ādu caursit 0,4 milimetru dziļumā, nav kancerogēns un nekaitē pat grūtniecēm. No 11 tūkstošiem brīvprātīgo, tikai divi esot guvuši traumas - otrās pakāpes apdegumus.

Runā, ka ASV Aizsardzības ministrija siltuma stara ieroča izstrādei kopumā ir iztērējusi 120 miljonus dolāru, turklāt tiekot apsvērta iespēja radīt arī lidojošu ADS versiju.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu