Mūsdienu gadžetu nebūt ne bērnišķīgie riski (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Uzņēmuma Nielsen ASV veiktā aptauja planšetdatoru īpašnieku vidū, kam ir bērni līdz 12 gadu vecumam, atklāja, ka 70% bērnu aktīvi lieto planšetdatorus.

77% mazgadīgo lietotāju spēlē ar tiem spēles, 57% - izmanto izglītojošiem mērķiem. 55% vecāku dod planšetdatoru bērniem garu pārbraucienu laikā, 41% - ņem līdzi, dodoties kopā ar bērniem uz restorānu. Tikpat bieži sastopama aina mūsdienās ir bērns ar viedtālruni. Turklāt bieži vien gan planšetdatori, gan gudrie telefoni ir savienoti ar internetu, kur bērni var saskarties ar nevēlamu saturu. Kaspersky Lab speciālisti iesaka vecākiem mācīt bērniem jau no mazotnes mūsdienu gadžetu drošas izmantošanas noteikumus, kā arī aktivizēt šajās ierīcēs «Vecāku kontroles» funkciju.

Kaspersky Lab dod padomu vecākiem pirms planšetdatoru un viedtālruņu nodošanas bērnu rīcībā ievērot dažus vienkāršus noteikumus:

• Izturieties pret bērna darbu ar planšetdatoru vai viedtālruni tāpat kā pret viņa darbu ar datoru.

• Ja ir iespēja bloķēt piekļuvi maksas pakalpojumiem (piemēram, īsziņām uz paaugstinātas maksas numuriem), ir vērts to izdarīt.

• Iemāciet bērniem bez vecāku atļaujas neinstalēt planšetdatorā vai viedtālrunī programmas vai spēles.

• Iemāciet bērnam kritiski izturēties pret informāciju, ko viņš iegūst sociālajos medijos, kurus viņš izmanto planšetdatorā vai viedtālrunī, kā arī neklikšķināt uz nezināmu sūtītāju piegādātām saitēm un nepievērst uzmanību bezmaksas dāvanu piedāvājumiem.

• Paskaidrojiet bērnam, ka kontaktinformāciju nedrīkst atstāt publiskā piekļuvē.

• Iemāciet neveikt elektroniskos maksājumus bez vecāku uzraudzības.

• Instalējiet vecāku kontroles programmatūru, kas atvieglo bērna ierīces lietošanas uzraudzību.

Speciālisti iesaka instalēt funkciju «Vecāku kontrole», kas ļauj pieaugušajiem noteikt bērnam pieejamo programmu un tīmekļa vietņu loku. «Veselīga pašsaglabāšanās instinkta ieaudzināšana bērniem apvienojumā ar speciālu lietotņu ar »Vecāku kontroles« funkciju izmantošanu ļauj vairākkārtīgi palielināt bērna drošību viedtālruņu un planšetdatoru lietošanas laikā, pasargājot viņu no nevēlama satura un samazinot inficēšanas vai informācijas zaudējuma risku,» saka Kaspersky Lab rīkotājdirektors Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Kaspersky Lab ir izlaidis operētājsistēmu Android un iOS pārvaldītām mobilajām ierīcēm domātās programmatūras «Vecāku kontrole» beta versiju, turklāt Android paredzētais variants nodrošina iespēju kontrolēt ierīcē instalēto programmu izmantošanu.

iOS paredzētās SafeBrowser lietotāja saskarne

Android domātā «Vecāku kontrole» ļauj vecākiem noteikt bērnam pieejamo programmatūru un tīmekļa vietņu loku, tostarp vecāki var ierobežot piekļuvi dažādu kategoriju mājaslapām, piemēram, pieaugušajiem paredzētajiem resursiem, lapām ar informāciju par narkotikām, vardarbību, azartspēlēm u. c. Aizliegtās vai kaitīgās tīmekļa vietnes tiek bloķētas automātiski. «Vecāku kontrole» nodrošina arī iespēju atļaut vai ierobežot kādu ierīcē instalēto programmatūru lietošanu. Piekļuve iestatījumu maiņai ir aizsargāta ar paroli. Risinājums ir saderīgs ar operētājsistēmas Android 2.2 un jaunākas pārvaldītiem viedtālruņiem un planšetdatoriem.

iOS domātais risinājums SafeBrowser bloķē nevēlamas vietnes. Turklāt vecāki var padarīt SafeBrowser par vienīgo pārlūku, kas ir bērna rīcībā.

Android domātā «Vecāku kontrole» ir pieejama Android Market. iOS domātā SafeBrowser ir pieejama App Store. Abi izstrādājumi līdz beta testēšanas beigām ir bezmaksas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu