Lēciens no 37 kilometru augstuma (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austriešu piedzīvojumu meklētājs-izpletņlēcējs Fēlikss Baumgartners cer kļūt par rekordistu, veicot lēcienu no 37 kilometru augstuma.

Pašreizējais augstuma lēciena rekords pieder amerikāņu Gaisa spēku testu pilotam Džo Kitindžeram, kurš 1960. gadā, būdams tērpts īpašā skafandrā, veica lēcienu no 31,3 kilometru augstuma. 4 minūšu garā brīvā kritiena laikā viņš sasniedza ātrumu 988 kilometri stundā, ko Baumgartners cer pārspēt.

Vēl vairāk – austrietis cer, ka viņam izdosies 5 minūtes un 35 sekundes garā brīvā kritiena laikā pārsniegt arī skaņas ātrumu (1110 km/h). Kopumā paredzams, ka no izlēkšanas brīža līdz piezemēšanās brīdim paies 15 līdz 20 minūtes. Rekordlēcienu šobrīd ir plānots veikt periodā no jūlija līdz oktobra sākumam.

Var atzīmēt, ka Baumgartners jau ir veicis testa lēcienu no 21,9 kilometru augstuma. Tas ilga 8 minūtes un 8 sekundes, no kurām 3 minūtes un 43 sekundes tika pavadītas brīvā kritienā. Šajā laikā Baumgartners sasniedza 586,42 km/h ātrumu.

Sagatavošanās procesā, kā arī skafandra un dzīvības uzturēšanas sistēmu pārbaudīšanas nolūkā līdz jūlijam tiks veikts vēl viens izmēģinājuma lēciens. Ja tas būs veiksmīgs, Bezbailīgais Fēlikss īpašajā Red Bull Stratos kapsulā, kam piestiprināts milzīgs hēlija balons, cer nolēkt no Visuma robežas 120 000 pēdu jeb 36,7 km augstumā, kur, pēc ekspertu teiktā, jau faktiski ir vakuums.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu