Brīdina par draudiem «Android» aplikācijām (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Populārajai viedtelefonu operētājsistēmai «Android» domātas aplikācijas var būt bīstamas, jo ne visas «Android» programmu tirgotavas veic pietiekamu dažādu izstrādātāju iesniegto aplikāciju pārbaudi, sacīja Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Seļmanovs-Plešs.

Tieši lielā «Android» telefonu popularitāte tos padarot par mērķi kibernoziedzniekiem un krāpniekiem. Noziedzīgo aprindu darbu atvieglojot, pēc Seļmanova-Pleša domām, lielais «Android» aplikāciju interneta tirgotavu skaits un nekārtības ar dažādu izstrādātāju iesniegtām aplikācijām.

Kā norādīja eksperts, kaitīgas programmas ielavījušās pat oficiālajā «Android Market», kas nesen pārdēvēts par «Google Play». Bīstamākās ir viltus interneta banku aplikācijas, kas nozog lietotāja paroli un citus datus. Viedtelefonu lietotājiem arī jābūt piesardzīgiem ar aplikācijām, kas piedāvā būt par ikdienā vajadzīgu datu glabātuvēm - interneta banku, sociālo tīklu, e-pasta adreses un citu lietotājvārdiem un parolēm.

Seļmanovs-Plešs teica, ka, viņaprāt, samērā drošs «Android» aplikāciju tirgus esot «Samsung Market», kur piedāvā programmas korejiešu elektronikas koncerna «Samsung» ražotiem telefoniem ar «Android» operētājsistēmu.

Arī ja šīs programmas izstrādātas godīgos nolūkos, tās uzlaužot ar citu, ļaundabīgu aplikāciju, var tikt nozagti visi lietotāja dati. Ļaundaru «virtuālā» pulcēšanas ap viedtelefonu lietotājiem Seļmanovus-Plešu nepārsteidz, jo, viņaprāt, jau patlaban viedtelefonu skaits pasaulē pārsniedzis datoru skaitu.

Viedtelefoni ar «Android» operētājsistēmu veido 34% no aptuveni 150 000 viedtelefonu, kas darbojas mobilo sakaru operatora SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) tīklā, un to skaits kopš pērnā gada ir pieaudzis par 114%. «Apple» operētājsistēmas «iOS» ierīces - pamatā «iPhone» telefoni - veido 21,5% no kopējā viedtelefonu skaita LMT tīklā, un to skaits gada laikā ir pieaudzis par 6%, informēja LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu