91 gada vecumā miris svītru koda izgudrotājs (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

91 gada vecumā ASV miris svītru koda izgudrotājs Normans Džozefs Vudlands, piektdien vēstīja ASV plašsaziņas līdzekļi.

Vudlands izgudroja zebrai līdzīgo svītru kodu, kas tagad ir neatņemama tirdzniecības sastāvdaļa, pirms 64 gadiem uzzīmējot idejas līnijas Maiami pludmales smiltīs, Ņūdžersijas štata laikrakstam «Record» pavēstīja izgudrotāja meita Sjūzana Vudlanda.

Viņa pastāstīja, ka viņas tēvs kopā ar biznesa partneri Bernardu Silveru, kas nomira pagājušā gadsimta 60.gados, patentēja svītru koda ideju 1952.gadā un pārdeva to elektronikas kompānijai «Philco» par 15 tūkstošiem ASV dolāru (apmēram 8000 latu).

Mehānikas inženieris Vudlands 35 gadus nostrādāja datortehnoloģiju kompānijā IBM, bet 1987.gadā pensionējās. Viņš 70.gados piedalījās arī komandā, kas izstrādāja lāzerskeneri, kurš spēj nolasīt svītru kodu.

Vudlands un Silvers, kas bija pasniedzējs Dreksela Universitātē Filadelfijā, kopā sāka strādāt pēc kādas lielveikalu ķēdes lūguma palīdzēt rast risinājumu inventarizācijas uzlabošanai.

Viņa meita stāstīja, ka Vudlands domājis par Morzes kodu izmantošanu inventarizācijas veikšanā, tādēļ 1948.gadā Maiami apmeklējuma laikā smiltīs sāka zīmēt dažāda biezuma svītras.

Vudlanda uzsvēra, ka viņas tēvs izgudroja svītru kodu laikā, kad nebija datoru, bet viņš bijis pārliecināts par tehnoloģiju attīstību.

Galu galā tika attīstīts universālais produktu kods, kā tas ir zināms tagad, un 1992.gadā Vudlands par to saņēma ASV Valsts tehnoloģiju medaļu.

Vudlands miris svētdien veco ļaužu aprūpes namā dzimtajā Ņūdžersijā. Nāves cēlonis ir Alcheimera slimības komplikācijas, informēja viņa meita, piebilstot, ka bēres bijušas šonedēļ.

Par svītru koda izgudrotāja aiziešanu mūžībā sēro viņa sieva, ar kuru laulībā pavadīts 61 gads, divas meitas, mazmeita un brālis, teica Vudlanda.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu