Izstrādā par 80% efektīvāku dzērienu dzesēšanas tehnoloģiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ar Eiropas Savienības (ES) fondu finansiālu atbalstu ticis īstenots projekts «Rapidcool», kura gaitā izveidota tehnoloģija, kas pat par 80% samazina enerģijas patēriņu dzērienu dzesēšanai dzērienu tirdzniecības vietās, teikts Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

Radītajai tehnoloģijai ir zems enerģijas patēriņš, ātras dzesēšanas iespējas un zemas ekspluatācijas izmaksas, kas ļauj fasētos dzērienus uzglabāt istabas temperatūrā un tad ātri atdzesēt.

Eiropā ledusskapji un saldētavas, ko sabiedriskās vietās izmanto komerciāliem nolūkiem, patērē vidēji 85 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas gadā, kas ir līdzvērtīgs daudzums enerģijai, kas nepieciešama vairāk nekā 20 miljoniem mājsaimniecību.

«Rapidcool» ir izstrādājusi ierīci dzērienu dzesēšanai bundžās un pudelēs no istabas temperatūras līdz četru grādu pēc Celsija temperatūrai 45 sekundēs vai pat īsākā laika periodā.

Rezultāti liecina, ka enerģijas ietaupījums ir vairāk nekā 80%, salīdzinot ar dažādiem standarta atvērtajiem dzērienu dzesētājiem un 54% ietaupījums salīdzinājumā ar stikla durvju dzesētājiem. Aprēķini veikti par puslitra tilpuma bundžu dzesēšanu 200 reizes dienā.

Iespēja ietaupīt uz elektrības izmaksām ir vienāda ar 832 eiro par vienu ledusskapi gadā, salīdzinot ar atvērto dzērienu dzesētāju, un 219 salīdzinot, salīdzinot ar stikla durvju dzesētāju.

Daudzi uzņēmumi jau iepriekš mēģinājuši panākt ātru dzērienu dzesēšanas tehnoloģiju, bet nevienam nav izdevies sasniegt «Rapidcool» dzesēšanas ātrumu. «Rapidcool» koncepciju izstrādāja Lielbritānijas kompānija «Enviro-Cool», kas saņēma ES fondu dotāciju 903 000 eiro apmērā, lai palīdzētu projektu attīstīt līdz rūpnieciskai ražošanai.

«ES līdzfinansējums ļāvis mums izstrādāt «Rapidcool» kā aizstājēju augstas enerģijas patērējošai iekārtai. (..) Mēs esam lepni par ieguldījumu pasaules siltumnīcas efekta gāzu emisijas samazināšanā, attīstot videi draudzīgu tehnoloģiju. Ceram to turpināt attīstīt produktu komerciālai un mājas lietošanai. Esam saņēmuši lielu interesi no Āzijas un Ziemeļamerikas un tagad vēlamies iepazīstināt ar šo jauno tehnoloģiju Eiropas ražotājus un izplatītājus,» norādīja «Enviro-Cool» dibinātājs Kelvins Halls.

«Tas ir produkts, kas ļaus uzņēmumiem ietaupīt naudu, saudzēt vidi un radīt jaunas darbavietas. Komisija ir apņēmusies ieguldīt vēl vairāk ES finansējumu projektiem, kas tiešām var mainīt cilvēku dzīves,» paziņoja EK pārstāvis pētniecības, inovāciju un zinātnes jautājumos Mailks Jennings.

«Rapidcool» koncentrējas uz neliela daudzuma dzērienu atdzesēšanu pēc pieprasījuma. Pateicoties tam, to nav nepieciešamības uzglabāt saldētavās, kas darbojas nepārtraukti, lai piedāvātu atdzesētus dzērienus.

Projekta partneri ir noslēguši oficiālus līgumus ar diviem pasaules mēroga uzņēmumiem dzērienu izplatīšanas jomā. Oktobra beigās tiek plānots uzsākt patērētāju pētījumus lielveikalā Nīderlandē. Produkti varētu tikt izmantoti mājās, darbavietās, bāros, restorānos un viesnīcās.

«Rapidcool» projekta konsorcijā, ko vada Slovēnijas tirdzniecības automātu dizaina uzņēmums «Vending Marketing DOO», ietilpst četri partneri - Lielbritānijas uzņēmums «Enviro-Cool», kas specializējas dzesēšanas tehnoloģijās un ir «V-Tex» koncepcijas attīstītājs, Spānijas rūpnieciskās saldēšanās apkopes risinājumu kompānija «Dymtec», kā arī Nīderlandes pētniecības un attīstības centrs «Re/genT», kas specializējas saldēšanā un Lielbritānijas pētniecības institūts «UK Intelligent Systems Research Institute».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu