ASV «izdrukāts» pirmais metāla šaujamierocis (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pistole; ilustratīvs foto.
Pistole; ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Kāda ASV kompānija, izmantojot trīs dimensiju printeri, izgatavojusi metāla pusautomātisko pistoli. Ieroča autori mierina, ka katram mājās tas iespējams nebūs, jo izmantotais printeris maksā ap 500 000 dolāru (260 000 latu) un tā apkalpei vajag kvalificētus speciālistus, ziņo tehnoloģiju portāls «Mashable».

Kompānijas «Solid Concepts» izveidotā pistole ir pazīstamā ieroču izgudrotāja Džona Brauninga «Colt 1911» 45. kalibra pusautomātiskās pistoles kopija. Tā kā Brauninga pistoles plāni ir pieejami publiskajā arhīvā, tad «Solid Concepts» inženieriem atlika tikai izveidot tās detaļu 3D modeļus, kas nepieciešami printera darbam.

ASV kompānija «Solid Concepts» ir viens no retajiem uzņēmumiem, kam pieder tērauda detaļu izgatavošanai derīgs printeris, kā arī attiecīgās licences, lai nodarbotos ar ieroču ražošanu. Vairums pistoles detaļu ir izgatavotas speciālā iekārtā, kas ar lāzeru palīdzību kausē metāla skaidiņas un ļauj tām saplūst dažādas formas priekšmetos. Neskatoties uz to, ka vairums ieroča detaļu tika izgatavotas printerī, tādas smalkas sastāvdaļas kā atsperes un aptvere tomēr tika iegādātas veikalā.

Līdz šim pirmais 3D drukas tehnikā izgatavotais šaujamierocis «Liberator» sastāvēja pilnībā no plastmasas detaļām, kas to padarīja samērā neizturīgu un pat bīstamu, jo šāviena laikā radītais pārspiediens varēja to saraut gabalos. «Liberator» arī nebija īpaši parocīgs, jo tas spēja izšaut tikai vienu stobrā ielādētu deviņu milimetru pistoles patronu un pēc katra šāviena to bija nepieciešams pārlādēt, izvelkot čaulīti un ielādējot nākamo patronu.

Pašlaik «Solid Concepts» speciālisti «no stenda», kā arī «no rokas» ir veikuši ap 50 šāvieniem, un nekas neliecina, ka šis ierocis funkcionalitātes ziņā atpaliktu no citiem «Colt 1911» modeļiem. Labs šāvējs ar šo ieroci varot raidīt šāvienus pietiekami precīzi un pusautomātiskais patronu ielādes mehānisms darbojoties bez aizķerēm.

«Mūsu galvenais mērķis bija pierādīt, ka kaut kas tāds ir iespējams,» saka «Solid Concepts» mārketinga daļas vadītājs Skots Makgovans. Viņš arī bilst, ka šis izstrādājums kardināli atšķiras no «Liberator», jo tas ir radīts ar profesionālām iekārtām, darbojoties profesionāliem cilvēkiem un pārdots tas tiks profesionāļiem. Metāla drukas tehnoloģija ļaušot «Solid Concepts» katram interesentam vajadzības gadījumā tikai piecu dienu laikā piegādāt interesējošo šaujamieroci. Izmantotās iekārtas ļaus arī samērā viegli izgatavot sarežģītas detaļas, kas parasti ieroču mehāniķiem rada problēmas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu