Windows XP izmanto arī bankomātos; atbalsta pārtraukšana tos neietekmēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī «Windows XP» tehniskais atbalsts tiks pārtraukts šī gada 8.aprīlī, tomēr bankomātus tas neskars, jo tie izmanto «Windows XP Embedded» operētājsistēmu, ko «Microsoft» sola tehniski atbalstīt līdz 2016.gadam, biznesa portālam «Nozare.lv» paziņoja «Microsoft Latvia» sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Mennika.

Atšķirībā no privātajiem un biznesa klientiem paredzētās «Windows XP» bankomāti un citas industriālās iekārtas izmanto «Windows XP Embedded», kam tehniskais atbalsts tikšot nodrošināts līdz 2016.gadam.

Neskatoties uz to, ka oficiāli «Windows XP» atbalsts tiks beigts šī gada 8.aprīlī, tomēr «Microsoft» ir apņēmies līdz 2015.gada 14.jūlijam šīs operētājsistēmas lietotājiem piedāvāt dažādus ar drošību saistītus atjauninājumus.

«Mūsu pētījumi gan liecina, ka ārpus darba mūža esošām operētājsistēmām šādu atjauninājumu efektivitāte mēdz būt ļoti ierobežota,» brīdina «Microsoft Latvia» vadītājs Ēriks Eglītis un iesaka datorsistēmas laicīgi modernizēt.

«Nordea» banka «Nozare.lv» apstiprināja, ka savos bankomātos izmanto «Windows XP», taču jaunajai aparatūrai, kas tikšot iegādāta, sākot ar šo mēnesi, būs uzstādīta «Windows 7» operētājsistēma.

Savukārt «Swedbank» norādīja, ka informācija par viņu bankomātu sistēmas tehniskajām detaļām ir konfidenciāla, bet uzsvēra, ka «Swedbank» bankomāti vienmēr darbojas ar licencētu un drošu programmatūru, kam nepieciešamības gadījumā ir atbalsts no ražotāja.

Kā ziņots, «Microsoft» ir paziņojis, ka no šī gada 8.aprīļa pilnībā pārtrauks sniegt tehnisko atbalstu populārajai operētājsistēmai «Windows XP». Tehnoloģiju gigants ar dažādiem atjauninājumiem šo operētājsistēmu ir nodrošinājis 12 gadus, kas ir par diviem gadiem ilgāk, nekā nosaka «Microsoft» standarta procedūra operētājsistēmu tehniskā atbalsta sniegšanai.

Lai arī tehniskā atbalsta atsaukšana operētājsistēmai nekādus tūlītējus draudus darbībai nerada un teorētiski tā spēs funkcionēt, tomēr, ļaundariem pamanot ievainojamības, tās paliks neizlabotas. Tā kā «Windows XP» pirmkods sabiedrībai nav padarīts pieejams, tad iespējas kādam citam veikt uzlabojumus ir ļoti ierobežotas. Šādas operētājsistēmas lietošana varētu padarīt neiespējamu dažādu drošības auditu veikšanu un pārtraukt piešķirto drošības sertifikātu darbību, norāda Eglītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu