Brīdina par Latvijai nepiemērotu sakaru iekārtu lietošanu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

VAS «Elektroniskie sakari» Radiofrekvenču uzraudzības nodaļas darbinieki pērn saņēmuši 101 pieteikumu par sakaru traucējumiem Latvijā, kas, salīdzinot ar 2012.gadu, palielinājies par 35%, ko daļēji var skaidrot ar DECT 6.0 radioiekārtu lietošanu, ko ikdienā mēdz izmantot iedzīvotāji, bet kas nav paredzētas lietošanai Eiropā šim mērķim atļautajā radiofrekvenču joslā, skaidro organizācijas pārstāve Laura Dabare.

«Traucējumu iemesli radioiekārtām var būt visdažādākie - uztvērēju pārslogošana spēcīgu raidītāju tuvumā, bojātu iekārtu izraisīti traucējumi, atļauto tehnisko nosacījumu neievērošana, klimatiskie apstākļi un radioviļņu izplatīšanās īpatnības u.tml. Pagājušajā gadā visbiežāk traucējumu iemesli bija saistīti ar neatbilstošu iekārtu lietošanu un tehniskiem bojājumiem, kas radīja traucējumus apkārtējiem sakariem,» norāda VAS «Elektroniskie sakari» tehniskais direktors Māris Aleksandrovs.

Vairāk nekā puse radio sakaru traucējumu saņemti par traucējumiem Rīgā un tās apkārtnē, ko var skaidrot ar šajā apvidū lielāko koncentrēto radiosakaru lietotāju skaitu. Salīdzinājumam - Kurzemē šādu pieteikumu īpatsvars veido 13%, Zemgalē un Latgalē - 10%, bet Vidzemē - 9%.

64% radiotraucējumu pieteikumu skaitu pērn veidojuši pieteikumi par traucējumiem sauszemes mobilā radiosakaru dienesta tīklos. 12% pieteikumu saņemti par traucējumiem apraides dienestā, kas sevī ietver gan iedzīvotāju individuālos pieteikumus par traucējumiem radio programmu uztveršanā, gan pieteikumus no apraides radiostaciju īpašniekiem.

Pēdējo gadu laikā pieaug radiotālruņu izmantošana, kas nav paredzēti izmantošanai Eiropā, tostarp Latvijā, bet gan ASV un Kanādā, kur ir atšķirīgs radiofrekvenču spektra sadalījums. Šādu radiotālruņu izmantošana var radīt traucējumus mobilo tālruņu, mobilā interneta modemu un citu ierīču, kuras izmanto trešās paaudzes jeb UMTS tīklu, lietošanai tuvējā apkārtnē.

«Lai izvairītos no neatbilstošu radiotelefonu iegādes, «Elektroniskie sakari» aicina iedzīvotājus pirms radiotelefona iegādes pievērst uzmanību iekārtu marķējumam un iekārtām pievienotajai informācijai par to lietošanas reģionu. DECT 6.0 iekārtām parasti ir attiecīgs logo, kurš atšķir to no Eiropas DECT. Ja uz radiotelefona nav CE zīmes, tad arī šādu iekārtu izplatīt un lietot Eiropas Savienībā nedrīkst, jo iekārta nav paredzēta Eiropas tirgum un tās atbilstība Eiropas Savienībā noteiktajām drošības un citām būtiskajām prasībām nav novērtēta,» skaidro Aleksandrovs.

Mājsaimniecībās biežāk sastopamā DECT ierīce ir radiotelefons, kas sastāv no bāzes bloka un bezvadu klausules, ko ērti izmantot, jo nelielā rādiusā ap to iespējams nodrošināt telefona sakarus, pārvietojoties pa māju vai dārzu. Arī bērnu uzraudzības iekārtas (rācijas), bezvadu austiņas un «Skype» (IP) telefoni mēdz izmantot DECT tehnoloģiju.

VAS «Elektroniskie sakari» pārvalda radiofrekvenču spektru, plāno radiofrekvenču spektra tehnisko izmantošanu un nosaka radiofrekvences piešķīrumus radioiekārtu darbībai, sniedz elektromagnētiskās saderības un numerācijas nodrošināšanas pakalpojumus, veic darbības radiotraucējumu novēršanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu