Google domā par autorizāciju ar skaņu viļņiem (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Iegādājoties Izraēlas uzņēmumu SlickLogin, Google sper pirmos soļus, lai ieviestu daudz drošāku autorizēšanos savos pakalpojumos, izmantojot skaņas viļņus.

SlickLogin pirms tikai dažiem mēnešiem dibinātājuši bijušie Izraēlas Bruņoto spēku kiberdrošības vienības speciālisti, un viņu mērķis kopš pirmsākumiem ir attīstīt jauna parauga autentifikācijas sistēmu, kas izmantotu datora radītas augstas frekvences skaņas, raksta The Wall Street Journal.

Par notikušo darījumu SlickLogin neizsakās tieši, taču savā interneta vietnē raksta: «Google ir vienisprātis, ka pierakstīšanās procesam jābūt vienkāršam, nevis satraucošam, bet autentifikācijai jābūt efektīvai, bez traucēkļiem.»

SlickLogin attīstītā tehnoloģija ir samērā vienkārša. Tā iekļauj viedtālruņa novietošanu līdzās planšetei vai klēpjdatoram, kas rada unikālu, cilvēka ausij nedzirdamu augstas frekvences skaņu. Viedtālrunis šo skaņu savukārt uztvers un apstiprinās, ka leģitīma persona vēlas pieslēgties vienai vai otrai interneta vietnei. Kā norāda The Wall Street Journal, būtībā SlickLogin izstrādātā tehnoloģija varētu kalpot kā sekundārā autentificēšanās pakāpe un konceptuāli līdzinātos šobrīd bieži sastopamajām pēc nejaušības ģenerētajām burtu un ciparu virknēm, kas jāievada pēc lietotājvārda un paroles ierakstīšanas tām paredzētajos laukos.

Jāatzīmē, ka Google jau tagad piedāvā divu līmeņu autorizēšanās sistēmu. Proti, gadījumā, ja rodas aizdomas par to, vai kādam no mākoņpakalpojumiem tiek veikta likumīga pieslēgšanās, lietotājam drošības nolūkā uz iepriekš reģistrētu tālruņa numuru Google nosūta unikālu ciparu kodu un tikai pēc tā ievadīšanas var turpināt darbu.

Divu pakāpju sistēma ievērojami apgrūtina hakeru ielaušanos konkrētā kontā. Pēc līdzīga principa darbojas arī bankomāti, jo naudas izņemšanai ir nepieciešamas divas lietas – karte un PIN kods, kuru zina tikai tai piesaistītā bankas konta īpašnieks.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu