SPRK: balss sakari visiem operatoriem vienādi labi; internets visātrākais LMT (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bezvadu balss sakari visiem Latvijas mobilo sakaru operatoriem būtiski neatšķiras, bet lielākā atšķirība vērojama interneta ātrumā galvaspilsētā un reģionos, kur vislabākos rezultātus uzrādījis «Latvijas Mobilais telefons» (LMT), teikts Sabiedrisko pakalpojumu regulācijas komisijas (SPRK) ziņojumā par elektronisko sakaru kvalitāti 2013.gadā.

SPRK publicētajā pētījumā fiksētie balss sakari, ko piedāvā «Lattelecom», novērtēti ar 3,83 ballēm, «Bite Latvija» mobilie sakari ar 3,5 ballēm, «Tele2» ar 3,38 ballēm, bet LMT balss sakaru kvalitāte ar 3,38 ballēm. Novērtējumi iegūti, izvērtējot to, cik labi dzirdami dažādu cilvēku balss ieraksti, kas pārraidīti, izmantojot attiecīgos sakaru tīklus. Fiksētās atšķirības reālajā dzīvē, visdrīzāk, būs nepamanāmas, norādīja SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktora vietnieks Aleksandrs Čerņakovs-Neimarks.

Pētījumos līdzīgas atšķirības konstatētas vidējā savienošanās laikā, kur «Lattelecom» uzrādījis 1,13 sekundes, bet mobilie operatori no 4,86 līdz 6,13 sekundēm, kam arī, pēc Čerņakova-Neimarka domām, ikdienā īpaši mainīt neko nevajadzētu.

Veicot mērījumus mobilā interneta pakalpojumiem, noskaidrots, ka par spīti operatoru solījumiem, tas tomēr nekad nebūšot pilnīgs aizstājējs fiksētajam internetam savas nestabilitātes dēļ. Apskatot interneta ātruma izmaiņas pa nedēļas dienām, redzams, ka tas var svārstīties līdz pat sešām reizēm ar vislielāko kritumu ap četriem pēcpusdienā, kad skolēni atgriezušies mājās, bet ofisi vēl strādājot, par iemesliem skaidroja Čerņakovs-Neimarks. Šādas svārstības esot raksturīgas visiem operatoriem.

Izteikts līderis mobilā interneta ātrumā SPRK pētījumā ir LMT, kas, pēc Elektronisko sakaru un pasta departamenta pakalpojumu kvalitātes nodaļas vecākā eksperta Elmāra Lipenberga domām, esot saistīts ar kompānijas izmantoto ceturtās paaudzes (4G) datu pārraides tehnoloģiju. Latvijas reģionos LMT ir vienīgais, kurš ceturtdaļu no pieejamā mobilā interneta piedāvā ar ātrumu virs desmit megabitiem sekundē (Mbit/s). Tā konkurentiem «Bite» un «Tele2» šāds internets pieejams tikai 3% no visa pārklājuma. Pētījumā redzams, ka «Bite» ir izteiktas problēmas ar interneta ātrumu, jo 60% tā pārklājuma ir ar ātrumu zem diviem megabitiem sekundē (Mbit/s).

Rīgā visiem mobilo sakaru operatoriem ir daudz kvalitatīvāks interneta pārklājums. Tikai 6% no «Tele2» pārklājuma ir ar ātrumu zem 2 Mbit/s, bet pārējiem operatoriem interneta ātrums Rīgā ir vismaz 2-10 Mbit/s. Galvaspilsētas iedzīvotājiem mobilais internets ar ātrumu virs 10 Mbit/s pieejams 3% no «Bite» pārklājuma, 26% no «Tele2» pārklājuma un 71% no LMT tīkla pārklājuma, redzams pētījumā. Šāds ātrums sasniedzams arī ar ļoti kvalitatīvu trešās paaudzes 3G.

Čerņakovs-Neimarks norādīja, ka patlaban saistībā ar zemajām mobilo sakaru cenām patērētājiem svarīgs faktors kļuvis arī sakaru kvalitāte. Lai saglabātu klientus, operatoriem būtu vairāk uzmanības jāpievērš tam, lai, iegādājoties jaunas tehnoloģijas, balss sakaru kvalitāte neciestu, kas varētu notikt, ja tiks lemts par mazāk kvalitatīvas infrastruktūras izmantošanu vai spēcīgāku balss sakaru kompresiju.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu