Windows XP dēļ mainīsies arī Latvijas programmatūras tirgus (53)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Microsoft atbalsta izbeigšana Latvijā un visā pasaulē populārajai operētājsistēmai Windows XP radīs ievērojamas izmaiņas arī Latvijas biznesa programmatūras tirgū, norāda Hansaworld Development vadītāja Jūlija Brjuhanova. To rāda Baltijas tirgus analīze un šā gada laikā novērotā klientu interese.

«Nenoliedzami, Windows XP Latvijas tirgū ir ļoti populāra operētājsistēma un ļoti daudzi uzņēmumi to lieto tāpēc, ka tā ir vienkārša, uzticama un pilda savas pamatfunkcijas. Pēc pēdējās Gemius apkopotās statistikas – šā gada beigās WIndows XP Latvijā bija otrā populārākā operētājsistēma ar gandrīz 22% lielu tirgus daļu,» norāda Brjuhanova.

«Kā tas bieži notiek, uzņēmumi par savu sistēmu atjaunošanu un drošību domā pēdējā brīdī. Tā kā Microsoft atbalsts Windows XP beidzas šā gada 8.aprīlī, pastiprinātu interesi no saviem klientiem izjūtam tieši pēdējā laikā. Daudzi Latvijas uzņēmumi ir sapratuši, ka, turpinot lietot Windows XP, tie pakļauj lielam riskam savu uzņēmuma datu un visa biznesa nākotni, tāpēc aktīvi domā par dažādām alternatīvām Windows XP. Esam novērojuši, ka daudzi uzņēmumi, kuri iepriekš datoros izmantojuši Windows XP, vēlas nevis tikai atjaunot operētājsistēmu, bet gan iegādāties jaunu datortehniku. Ja iepriekšējos gados standarta izvēle bija ar Windows operētājsistēmu darbināts galda vai portatīvais dators, tad pašlaik biznesā arvien vairāk tiek izmantoti gan datori arī Apple MacOS programmatūru, gan planšetdatori un viedtelefoni,» atzīmē Brjuhanova.

«Ļoti bieži viena uzņēmuma ietvaros tiek izmantotas dažādas platformas – piemēram, uzņēmuma vadītājs sev iegādājas Apple MacOS datorus un Ipad, kamēr darbiniekiem ekonomiskākās Android planšetes. Mūsu pieredzi apstiprina arī Gemius dati, kuri rāda, ka MacOS, iOS un Android popularitāte Latvijā pamazām, tomēr noteikti palielinās. Mēs prognozējam, ka līdz ar atbalsta izbeigšanu Windows XP šīs operētājsistēmas popularitāte arī Latvijā strauji samazināsies un popularitāti gūs ne tikai Microsoft piedāvātās alternatīvas – Windows 7, Windows 8 un Windows 8.1, bet arī Android, MacOS un iOS platformas,» par tirgū novērotajām tendencēm stāsta Hansaworld Development vadītāja.

«Līdz ar izmaiņām galveno operētājsistēmu tirgū gaidāmas arī lielas izmaiņas biznesa pārvaldības programmatūru tirgū, jo uzņēmējiem ir svarīga biznesa programmatūras funkcionalitāte uz katras operētājsistēmas, kas tiek izmantota darba vajadzībām. Pašlaik klienti tirgū meklē risinājumu, kas ir lietojams uz visām platformām vai ir internetā bāzēts, lai uzņēmuma datiem būtu iespējams piekļūt no ikkatras ierīces, kura pieslēgta internetam,» - tā Brjuhanova.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu