Pašvaldībām iesaka izmantot atvērtā pirmkoda programmatūras (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pilnvērtīgai datora lietošanai nepietiek ar ierīces iegādāšanos, bet nepieciešams izvēlēties arī programmatūru. Lietotājs var izvēlēties vai nu populāro slēgtā pirmkoda programmatūru vai arī pagaidām vēl mazāk izmantoto atvērtā pirmkoda programmatūru (APP). Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA), sadarbojoties ar Valmieras pašvaldību, skaidro, kāda ir pieredze ar APP un kāpēc lietotājam vajadzētu vai nevajadzētu to izvēlēties.

APP ir licencētas programmas, kuru lietotāji iegūst gan gatavu programmu, gan tās pirmkodu brīvai lietošanai, labošanai un pielāgošanai. Šādu programmatūru attīsta to izstrādātāji, kuri savu veikumu lieto paši un ļauj brīvi lietot un uzlabot arī citiem, balstoties uz ideju, ka «zināšanām ir jāpieder sabiedrībai». Lietotājiem tas dod iespēju brīvi izvēlēties un legāli lietot labus produktus, kas ir visprecīzāk piemēroti konkrētā lietotāja vajadzībām. Populāri APP piemēri ir, Mozilla Firefox, LibreOffice, VLC Media Player, 7-Zip, PDFCreator, Open Office, Linux u.c., atzīmē Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) informācijas koordinatore Aija Upleja.

Izvēle par to, kādai programmatūrai dot priekšroku, ir ne tikai privātpersonām, bet arī uzņēmumiem, pašvaldības un valsts iestādēm. Pagājušā gada oktobrī Valsts kontrole savā revīzijā atklāja, ka pašvaldībās gandrīz piektdaļu no savos datoros ievietotajām programmatūrām lieto nelikumīgi vai arī nespēj pierādīt to izmantošanas tiesības. APP izmantošana var palīdzēt no šādas problēmas izvairīties, un ir pašvaldības, kuras to veiksmīgi arī dara.

Viens no šādiem piemēriem ir Valmieras pilsētas pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļa, kura savā ikdienas darbā izmanto APP, sākot ar vienkāršām programmām un beidzot ar serveru virtualizācijas platformām un dažādiem ikdienas darbā nepieciešamiem servisiem.

«Ikdienas darbā tiek izmantotas dažādas programmas, piemēram, 7zip, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, LibreOffice u.c. Gala lietotāju datoriem mēs uzstādām bezmaksas programmatūru tad, ja tā ir piemērota, darbinieku apmācība neprasa pārāk daudz laika un konkrētā programmatūra turpina attīstīties, kā arī tas ir finansiāli izdevīgi. Pārsvarā visi mūsu servisi tiek virtualizēti, izmantojot atvērta koda virtualizācijas platformu «Proxmox Virtual Enviroment«. Virtualizēti tiek web serveri, e-pasta serveris, IP telefonu centrāle, DNS serveri u.c.,» skaidro Valmieras pilsētas pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītāja vietnieks Gints Stikāns.

Valmieras pilsētas pašvaldībā savā ikdienas darbā novērojusi, ka APP ieviešana ir samērā vienkārša. Internetā ir pieejama informācija, pamācība, dažādi labās prakses piemēri, no kuriem var smelties idejas un risinājumus radušajām problēmām. Pārsvarā APP ir liela atbalstītāju kopiena.

Gints Stikāns atzīst, ka daudzi varētu teikt, ka APP ir nedroša, jo visiem ir pieejams tās izejas (source) kods, taču šis faktors tieši programmētājiem liek ievērot labo praksi, izstrādājot programmatūru. APP ir vienkāršāk ieviest serveru pusē, jo lietotājam nav svarīgi, kas notiek servertelpā, tam interesē pakalpojums un tā pieejamība. Jāteic, ka bieži nākas saskarties ar cilvēku pretestību APP ieviešanā lietotāju ikdienā, piemēram, LibreOffice vai kādas citas programmatūras uzstādīšana ierastās maksas programmatūras vietā. Pretestību visbiežāk rada nevēlēšanās izmēģināt vai pāriet uz ko jaunu, jo gadu laikā lietotājs ir pieradis un apguvis esošo programmatūru.

Valmieras pilsētas pašvaldība iesaka arī citām pašvaldībām pamēģināt izmantot kādu no APP savā ikdienas darbā vai kāda servisa nodrošināšanā, kā arī ir gatavi piedāvāt praktiskus padomus, jaunajiem lietotājiem.

LATA aicina pašvaldības tā vietā, lai pirktu slēgtā pirmkoda programmatūru, lejupielādēt APP un tās legāli lietot. Tādējādi iestādes izvairītos no pārkāpumiem, ilgtermiņā ietaupītu pašvaldību līdzekļus un APP var lietot droši neierobežotu laiku, un to lietotājs nav atkarīgs no programmatūras īpašnieku piedāvātajiem atjauninājumiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu