Ziņas no pagātnes jeb ko TVNET rakstīja 2000.gadā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēdējā desmitgadē tehnoloģijas ir attīstījušās milzīgos tempos, tādēļ nolēmām palūkoties, kas bija lasāms TVNET tehnoloģiju sadaļas slejās nemaz ne tik senā pagātnē. Kaut vai tāpēc, lai atminētos, cik neticamas izklausījās ziņas par internetu, ko var paņemt līdzi, par ideju telefonā iebūvēt fotokameru vai par apgalvojumu, ka drīz varēs iepirkties, sēžot pie mājas datora ekrāna.

«Amazon» un «Microsoft» tirgos e-grāmatas

«Amazon» un «Microsoft» vakar paziņoja, ka sāk sadarbību e-grāmatu tirdzniecībā, tādējādi vēl vairāk popularizējot digitālo formātu salīdzinājumā ar pierasto papīru un tinti. Šis darījums «Amazon» dos iespēju izmantot specializētu «Microsoft Reader» programmu digitālo grāmatu apskatei datorā vai piezīmjierīcēs un ielādei no interneta. Tas ir nozīmīgs solis «Amazon», kas patlaban ir pirmajā vietā grāmatu tirdzniecībā internetā.

Sekss kosmosā ir sarežģīts

Zinātnieki pēta, vai sekss ir iespējams cilvēkiem, kuri dzīvo kosmosā ilgu laiku. Kompānija «MirCorp» izīrē krievu kosmosa staciju komerciāliem kosmosa ceļojumiem. Tās konsultants Harvejs Vičmans apgalvo, ka sekss kosmosā ir dilemma, jo tas notiek starp diviem cilvēkiem, kuri peld gaisā. Bijušais NASA konsultants Harijs Stains grāmatā «Life in Space» (Dzīve kosmosā) stāsta, kā sekss bezsvara stāvoklī tika simulēts kosmosa lidojumu centrā Alabamā. Tas esot bijis sarežģīti, bet ne neiespējami. Akts izdevies daudz labāks, kad vienu no cilvēkiem, kas piedalījās aktā, turēja trešā persona. Psihologi saka, ka kosmosa sekss var izraisīt attiecību pārtraukšanu vai greizsirdību. NASA astronauti pašlaik ir visai atturīgi, jo viņi tiek novēroti 24 stundas diennaktī. NASA zinātniece Ketija Olsena saka, ka Amerikas kosmosa aģentūra neveicinās seksu kosmosā. «Tā nav joma, kas varētu mūs interesēt,» viņa paziņoja.

«Motorola» tīkla telefons parādīsies pirms «Nokia» un «Ericsson»

«Motorola» paziņoja, ka plāno izlaist savu pirmo interneta telefonu šā gada pēdējā ceturksnī, kas ir par pāris mēnešiem ātrāk, nekā to iecerējuši darīt konkurenti «Nokia» un «Ericsson». Šis telefonu tīkls būs pieejams Ziemeļvalstu reģionā. Intervijā «Reuters» «Motorola» Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona vadītāja Džesika Frithiofa paziņoja, ka vēl nav precizēti izlaišanas plāni, bet produkta parādīšanās tirgū paredzēta šā gada pēdējā ceturksnī. GPRS (vispārējā pakešu radio servisa) tīkls Ziemeļvalstīs sāks darboties gada beigās, un tas sniegs daudz labāku un ātrāku pieeju internetam no mobilajiem tālruņiem nekā ar WAP telefoniem. Cīņa par to, kurš pirmais izlaidīs šim tīklam piemērotu ierīci, ir ļoti svarīga ražotājiem, lai saglabātu līderpozīcijas konkurences pilnajā tirgū, lai gan patiesībā tam nav lielas nozīmes, ja operatori nebūs ieviesuši šo servisu. «Nokia» sola, ka viņu ražots telefons būs pieejams 2001. gada vidū, kad GPRS tīkls jau reāli būs sācis darboties.

«AMD» palielina ātrumu

«AMD» šodien paziņoja par jaunā «AMD Athlon» procesora ar 1,1 GHz frekvenci pieejamību datoru ražotājiem; iepriekšējais lielākais ātrums bija 1 GHz. «Compaq», «Hewlett Packard» un vēl citas lielas datorkompānijas jau paziņojušas par tā izmantošanu savos modeļos. «AMD Athlon» procesors ar 1,1 GHz frekvenci gan vēl atpaliek no «Intel» piedāvātā «Pentium III» ar 1,13 Ghz lielu ātrumu. Taču «Intel» procesors tiek piedāvāts tikai ierobežotos daudzumos, turklāt arī 1 GHz «Intel» čipi vēl ir retums.

Francijā elektronisko pastu varēs lietot bez maksas

Francijas pasts informējis, ka drīzumā piedāvās elektroniskā pasta adreses par brīvu. Tās varēs izmantot gan mājās, gan vietējās pasta nodaļās. Šāds lēmums ļaus kompānijai kļūt par uzticamu un drošu pasta operatoru, sacīja Francijas pasta direktors Martins Viāls. Viņš norādīja, ka Francijas pasts arī plāno piedāvāt īpašus pakalpojumus, tostarp aizsargāt elektroniskā pasta adreses no reklāmsūtījumiem. Kompānija nepiegādās lietotājiem bezmaksas datorus, taču cilvēki e-pasta adresēm bez maksas varēs piekļūt vietējās pasta nodaļās vai arī ar mājas datoru palīdzību interneta mājaslapā www.laposte.fr.

Plaukstdatori kļūst krāsaini

Piesātinātajā plaukstdatoru tirgū ar Palm OS operāciju sistēmu jaunpienācējs «Handspring» laiž klajā ierīci ar 65 tūkstošiem krāsu. Jaunā ierīce ASV maksā tikai 449 dolārus, kas ir par 20 dolāriem vairāk nekā jaunais krāsainais «Palm» kompānijas «Palm IIIc», kuram gan ir tikai 256 krāsas un kurš ir lielāks par «Handspring» jauno modeli. Interesanti, ka jauno kompāniju «Handspring» ir dibinājuši kompānijas «Palm» aizsācēji, kas tagad konkurē ar savu bijušo firmu. Plaukstdatoru tirgū cīnās arī tradicionālo datoru ražotāji «Compaq» un «Hewlett Packard» ar «WinCE» darbinātiem plaukstdatoriem. Arī «Sony» ir savs plauksdatora modelis – «Clie».

«Intel» piedāvā bezvadu klaviatūru, džoistiku un peli

Kompānija «Intel» sākusi iekārtu sēriju «Intel Wireless Series», kurā ietilpst džoistiks, pele un klaviatūra, kurus ar datoru savieno bāzes iekārta ar interfeisu USB, kas var uzturēt sakarus ar astoņām iekārtām vai četriem bezvadu džoistikiem kolektīvām spēlēm. «Intel» vairs neizmanto tehnoloģiju ar «Bluetooth» interfeisu, ko tā slavēja daudzus gadus, bet tās vietā lieto ne pārāk dārgu mājas radiofrekvenču tehnoloģiju, ko izraudzījusies zemās cenas dēļ. Bāzes stacija maksā 59,99 USD (37,37 lati), pele - 59,99 USD, bet klaviatūra - 79,99 USD un džoistiks - 64,99 USD. Patlaban šīs ierīces ir pieejamas vienīgi pircējiem Amerikas Savienotajās Valstīs. «Intel» piedāvā arī peli un klaviatūru ar vadu savienojumu, kas katra maksā 49 USD

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu