Viļņā norisināsies pirmais «viedais» ielu gadatirgus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Šā gada septembrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā norisināsies pirmais «viedais» gadatirgus, kura laikā norēķini par pirkumiem tiks veikti ar mobilā tālruņa palīdzību. Organizatori cer, ka paralēli ierastajiem norēķiniem skaidrā naudā iespēja izmantot papildu maksājumu veidu atvieglos tirdzniecību gan tirgotājiem, gan viesiem. Viļņas pilsētas festivālā piedalīsies vairāk nekā 250 tirgotāji, kas tirgos mākslas darbus, suvenīrus, apģērbu, aksesuārus un pārtikas produktus.

Ar mobilo maksājumu risinājumu tirgotājus iepazīstinās elektronisko norēķinu iestāde Paysera. Katrs tirgotājs saņems viedtālruni, un tam būs jāpiedāvā atlaides klientiem, kuri izvēlēsies maksāt par precēm ar savu viedtālruni, informē AS «EVP International» Uzņēmējdarbības attīstības nodaļas vadītājs Andrius Balkunas.

«Mēs gribam visiem parādīt, ka mobilie maksājumi ir lietotājam draudzīgi, neprasa īpašas iemaņas un ierīces,» saka Andriuss Balkunas, EVP International (maksājumu iestāde, kas ir izstrādājusi Paysera maksājumu sistēmu) Attīstības departamenta vadītājs. Katru gadu festivālu apmeklē vairāk nekā 300 000 cilvēku no visas Eiropas.

Tiek uzskatīts, ka zemnieki un amatnieki nav jauno tehnoloģiju lietotāji un spēj piedāvāt saviem pircējiem norēķināties tikai skaidrā naudā. Pēc Andriusa Balkunas domām Viļņas pilsētas festivāla laikā šis mīts tiks lauzts.

Lai gan mobilie maksājumi būs obligāti, tirgotājiem būs iespēja pieņemt maksājumus par precēm arī skaidrā naudā. Lai veicinātu mobilos maksājumus, tirgotāji piedāvās īpašas atlaides. Apmaiņā pret iespēju pircējiem norēķināties ar mobilo tālruni komersanti saņems viedtālruņus. Maksājumu apstrādei netiks piemērotas komisijas maksas.

Tirgotājiem būs pieejamas trīs mobilo maksājumu tehnoloģijas.

iBeacons (Bluetooth (BLE) tehnoloģija) - pircējs, pienākot pie tirdzniecības letes, savā tālrunī redzēs maksājuma logu ar preces cenu. Viss, kas pircējam būs jādara, ir jānospiež poga, un komersants nekavējoties saņems informāciju par veikto maksājumu.

Otrkārt - QR tehnoloģija, kas ir populāra degvielas uzpildes stacijās un restorānos. Katrs tirgotājs savā tirdzniecības vietā būs novietojis unikālu QR kodu. Pēc tam, kad panākta vienošanās par apmaksas summu, pircējam būs jāieskenē QR kods. Pircējs savā tālrunī redzēs maksājuma informāciju un varēs to apstiprināt. Tirgotājs nekavējoties saņems maksājumu.

Trešā tehnoloģija darbosies, pircējam pašam izveidojot unikālu QR kodu katra pirkuma laikā. Pircējam vajadzēs parādīt QR kodu tirgotājam, kurš to ieskenēs un saņems naudu par preci. Pircējam būs iespēja noteikt maksājuma limitu.

Viļņas pilsētas festivāla apmeklētājiem tiek ieteikts jau savlaicīgi atvērt Paysera kontu un papildināt to caur internetu vai sasaistīt to ar savu maksājumu karti. Bezmaksas mobilo aplikāciju var lejupielādēt no «Google Play», «Apple Store» un «Windows Phone Store». Kontu varēs papildināt arī festivāla norises laikā. Būs pieejami termināli, kur Paysera konsultanti nepieciešamības gadījumā sniegs palīdzību.

Viļņas pilsētas festivāls ir lielākais multi-mākslas formāta festivāls Viļņā, kas tiek organizēts jau 20 gadus.

Gadatirgus laikā iespējams apskatīt un iegādāties dažādus mākslas priekšmetus, keramiku, juvelierizstrādājumus, unikālus ar rokām darinātus aksesuārus, suvenīrus un pārtikas produktus. Bērniem būs pieejami rotaļu laukumi un atrakcijas.

Šogad festivāls norisināsies no 5.septembra līdz 7.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu