Redzi koriģējoši ekrāni padarīs brilles nevajadzīgas (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Zinātnieki izstrādājuši datora ekrānu, kurš sagroza attēlus tā, ka cilvēki ar sliktu redzi tos var skaidri saskatīt, neuzliekot brilles, vēstī laikraksts «Daily Telegraph».

Šādu ekrānu izgudrošana nozīmē, ka ar laiku cilvēkiem vairs nebūs nepieciešams uzlikt brilles, lai lietotu datoru, mobilo telefonu vai skatītos televizoru.

Šāda ekrāna izstrādei nepieciešamie pētījumi tika veikti Kalifornijas Universitātē Bērklijā sadarbībā ar Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtu.

Šī projekta vadošais pētnieks Ramešs Raskars skaidro, ka cilvēkiem ar redzes problēmām ir citāda radzenes forma nekā cilvēkiem ar labu redzi. Šī radzenes defekta dēļ ir grūti atrast piemērotas kontaktlēcas. Raskars norāda, ka tas var radīt grūtības darbā, jo daudzās darbavietās cilvēkiem pie datora ekrāna jāpavada daudz laika.

«Mūsu izstrādātā tehnoloģija izmaina attēlu tā, lai cilvēks, kuram šis ekrāns paredzēts, to skaidri saskatītu. Tomēr, ja kāds cits palūkotos uz ekrānu, attēls viņam liktos izplūdis,» skaidro zinātnieks.

«Šis pētījums var mainīt šādu cilvēku dzīvi, un esmu entuziasma pilns par šādu ekrānu sniegtajām iespējām,» atzīst pētnieks.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu