CSP: 2005.gadā mobilos lietoja 73% mājsaimniecību, pērn - jau 95%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pērn mobilo telefonu izmantoja 95% mājsaimniecību, bet 2005.gadā - vien 73%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktā Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati.

Pārvaldē informēja, ka arī vecāka gadagājuma iedzīvotāju mājsaimniecībās mobilais telefons kļuvis par svarīgu saziņas līdzekli. Uz 100 mājsaimniecību, kurās ir viena persona, vecāka par 65 gadiem, 2005.gadā bija tikai 19 mobilie telefoni, bet 2013.gadā šis rādītājs bija pieaudzis četras reizes un mobilo telefonu lietoja 80 no 100 šādu mājsaimniecību. Visvairāk mobilo telefonu bija mājsaimniecībās, kurās ir bērni.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka 2013.gadā mājsaimniecībās visvairāk izmantotie ilglietošanas priekšmeti bija ledusskapji, televizori un mobilie telefoni.

Televizori bija 97% Latvijas mājsaimniecību, bet radioaparāti – 62%. Radiopārraides visvairāk (75%) bija iecienītas vienas personas, kas vecāka par 65 gadiem, mājsaimniecībās. «Pēdējā desmitgadē līdz ar datoru lietošanas pieaugumu attiecīgi samazinājās mājsaimniecību īpatsvars, kurās lietoja tādas skaņas un attēla uztveršanas un atskaņošanas ierīces kā mūzikas centrs un videomagnetofons,» norādīja pārvaldē.

CSP arī informēja, ka kopš 2005.gada visstraujāk palielinājies to mājsaimniecību īpatsvars, kuras lieto automātisko veļas mazgājamo mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu, kā arī mikroviļņu krāsni. Vislielākais veļas un trauku mazgājamo mašīnu īpatsvars (gan 2013.gadā, gan 2005.gadā) bija tajās mājsaimniecībās, kurās ir bērni, bet vismazākais – mājsaimniecībās, kurās ir viena persona, kas ir vecāka par 65 gadiem.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati arī liecina, ka satelītantenu popularitāte 2013.gadā nedaudz samazinājās, un arvien vairāk mājsaimniecību deva priekšroku kabeļu vai digitālajai televīzijai. Vismazāk satelītantenu lietoja Rīgā – vien 1,3% mājsaimniecību, bet visvairāk – Latgalē (27%). Tajā pašā laikā Rīgā kabeļu vai digitālā televīzija bija gandrīz katrā mājsaimniecībā (92%).

Savukārt, no visiem privāto transportlīdzekļu veidiem mājsaimniecības visvairāk lietoja automašīnas, kā arī velosipēdus. Velosipēdus visvairāk lietoja Vidzemē un Pierīgā – šajos reģionos velosipēdu kā pārvietošanās līdzekli izmantoja katra otrā mājsaimniecība, bet Rīgā vien katra trešā mājsaimniecība. 2013.gadā gandrīz puse jeb 47% mājsaimniecību lietoja automašīnas. Visretāk izmantoja motociklus – vien 3% mājsaimniecību.

Mājsaimniecību budžeta apsekojumā 2013.gadā piedalījās 3 931 mājsaimniecība visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu