Kas ir «liekā sekunde»? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās institūcijas ir nolēmušas, ka arī šogad pasaulē universāli koordinētajam laikam netiks pievienota klāt tā dēvētā «liekā» sekunde, kas rodas, ņemot vērā Zemes griešanās ātruma nevienmērīgumu. Kā skaidro VAS «Elektroniskie sakari» tehniskais direktors Māris Aleksandrovs, neatbilstība laikā rodas tāpēc, ka Zemes griešanās ātrums nesakrīt ar atomu etalonu laiku (TAI), līdz ar to ir nepieciešams to kompensēt, atbilstoši pievienojot vai atņemot lieko sekundi. Pretējā gadījumā universāli koordinētais laiks (UTC) nesakritīs ar Saules laiku (UT1). Aprēķināts, ka 600 gadu laikā laika nobīde varētu sasniegt pat stundu.

Pēdējo reizi liekā sekunde tika pievienota 2012. gada 30. jūnijā. Tās pielikšanu uzrauga un koordinē Starptautiskais Zemes rotācijas un atskaites sistēmu dienests (International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS), kurš uzrauga, lai atšķirība starp astronomisko Saules laiku un vispasaules koordinēto laiku nepārsniegtu 0,9 sekundes.

Zemes griešanās ātrums kļūst lēnāks, bet tas katru gadu ir atšķirīgi. Piemēram, 2011.gadā šī atšķirība starp UTC un UT1 bija 0,28 sekundes, bet 2001.gadā tā bija 0,2 sekundes. Ja Zeme sāktu griezties ātrāk, tad būtu sekunde jāatņem. Līdz šim tas nav novērots, un vienmēr tā ir bijusi jāpieliek.

Māris Aleksandrovs, VAS «Elektroniskie sakari» tehniskais direktors, norāda, ka liekās sekundes pievienošana rada neērtības un riskus dažādām komunikāciju sistēmām, kurās ir nepieciešams sinhronizēt laiku. Tādēļ 2005.gadā tika ierosināts atcelt lieko sekunžu pielikšanu un pievienot lieku stundu ik pēc 600 gadiem.

Līdz šim nav izdevies rast vienprātību jautājumā par liekās sekundes pievienošanas atcelšanu. Tādēļ šis ir viens no apspriežamajiem jautājumiem Pasaules radiosakaru konferencē Ženēvā, kas notiks nākamgad un kurā klātienē piedalīsies vairāk nekā trīs tūkstoši delegātu no gandrīz 200 pasaules valstīm. Konferences delegāti apsvērs nepieciešamību izveidot nepārtrauktu laika skalu, modificējot UTC vai kādā citā veidā veicot nepieciešamos pasākumus un ņemot vērā ITU-R pētījumus.

Pasaules Radiosakaru konference ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem pasaulē elektronisko sakaru jomā, jo šajā konferencē pasaules valstis vienojas un izlemj nozarei būtiski svarīgus jautājumus, kas ietekmē elektronisko sakaru nākotni visos pasaules reģionos. Laika posmos starp konferencēm notiek sagatavošanās - valstis strādā reģionālajās organizācijās, kurās formulē nostājas dažādos ar nozari saistītos jautājumos. Latvija un vēl 47 Eiropas valstis ir apvienojušās Eiropas Pasta un Telesakaru konferences jeb CEPT reģionālajā organizācijā, kuras darba grupas sanāksme šā gada martā notika Rīgā.

VAS «Elektroniskie sakari» pārvalda radiofrekvenču spektru, plāno radiofrekvenču spektra tehnisko izmantošanu un nosaka radiofrekvences piešķīrumus radioiekārtu darbībai, sniedz elektromagnētiskās saderības un numerācijas nodrošināšanas pakalpojumus, veic darbības radiotraucējumu novēršanai. «Elektronisko sakaru» speciālisti regulāri sadarbojas ar citu valstu sakaru administrācijām un piedalās nozares starptautisko institūciju un organizāciju darbā, kā arī lepojas ar starptautiska līmeņa ekspertiem, kas jau daudzus gadus nodrošina, lai katrs Latvijas radio, televīzijas, interneta un mobilo sakaru lietotājs tiktu pasargāts no sakaru traucējumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu