Kaspersky Lab ir izlaidis Android ierīču bezmaksas skenēšanas lietotni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lai pasargātu lietotājus no vairākām pēdējos mēnešos atklātajām ievainojamībām, kas ir skārušas Android platformu, Kaspersky Lab ir izlaidis šai platformai domātu bezmaksas mobilo lietojumprogrammu. Fake ID Scanner pārbauda, vai skenējamajā tālrunī vai planšetdatorā ir ievainojamības, kas var izraisīt lietotāja datu, privātuma un pat naudas zaudējumu.

Pēdējos mēnešos ir bijis daudz šāda veida atklājumu. Viena no visspilgtākajām jaunajām ievainojamībām ir Bluebox Labs speciālistu atrastā kļūda, kas ļauj tiem, kas vēlas, jebkuras lietojumprogrammas, tostarp kaitīgas, uzdot par pazīstamu piegādātāju īstajām programmām. Ievainojamība ir ieguvusi nosaukumu Fake ID.

Atcerēsimies arī par lielu troksni sacēlušo Heartbleed, kuras dēļ ir iespējams lasīt atmiņas saturu sistēmās, kas izmanto noteiktas protokola OpenSSL versijas. Tādējādi, nosūtot atbilstošu pieprasījumu, hakeri var saņemt atbildē lietotāju konfidenciālo informāciju. Šī kļūda ir skārusi daudzus uzņēmumus, tostarp Google.

Viens no nesenākajiem atklājumiem ir ievainojamība ar nosaukumu Master Key, kas dod hakeriem piekļuvi ar administratora pilnvarām jebkurai operētājsistēmas Android pārvaldītai ierīcei. Tas nozīmē, ka ļaundaris bez ierīces īpašnieka ziņas var darbināt tajā jebkādas programmas.

Lai gan uzņēmums Google parasti ātri novērš šādas kļūdas, miljoniem operētājsistēmas Android lietotāju joprojām atrodas riska zonā, jo aparātprogrammatūras atjaunināšanas ātrums ir atkarīgs no ierīces ražotāja. Turklāt, izmantojot šādas ievainojamības, ļaunprogrammatūras var iekļūt viedtālrunī vai planšetdatorā, piemēram, maskējoties par populārām lietojumprogrammām, un zagt ierīcēs saglabāto personīgo informāciju, pārtvert sociālo tīklu, tiešsaistes banku un citus kontus.

Lai novērstu iespēju izmantot šāda veida ievainojamības, Kaspersky Lab ir izstrādājis lietotni Kaspersky Free Fake ID Scanner - rīku, kas ļauj operētājsistēmas Android pārvaldītu ierīču īpašniekiem pārbaudīt, vai ierīcē ir visas šīs ievainojamības, kā arī pārliecināties, vai tajā ir instalētas lietojumprogrammas, kas jau izmanto šīs ievainojamības. Šī lietotne nenovērš pašas ievainojamības, taču, ja skenēšana ir atklājusi draudu, tā dod iespēju instalēt Kaspersky Internet Security for Android bezmaksas versiju. Šis Kaspersky Lab izstrādājums aizsargā pret ļaunprātīgu kodu neatkarīgi no tā, kāda veida ievainojamību tas izmanto.

Lietotne jau ir pieejama veikalā Google Play divās valodās: krieviski un angliski. Saderīga ar Android 2.3 un vecākām versijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu