Windows 9 testa versija gaidāma septembra beigās (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jau septembra beigās vai oktobra sākumā Microsoft varētu sagatavot Windows testa versiju ieskatam nākamās paaudzes operētājsistēmas aizkulisēs. Sērijveida produkts, ko kompānijas iekšienē pagaidām dēvē par Threshold (robeža, slieksnis), varētu tikt nosaukts par Windows 9. Par to, atsaucoties uz ZDnet, vēsta vācu Spiegel.de.

Neoficiāla informācija par to, ka programmatūras gigants plāno izlaist jaunās operētājsistēmas testa versiju, publiskajā telpā nonāca jau jūlija sākumā. Arī pirms Windows 8 izlaišanas Microsoft vispirms izplatīja visiem pieejamu operētājsistēmas izmēģinājuma versiju. Līdzīgi rīkojas arī Apple, kas lietotāju iepazīstināšanas nolūkā jūlijā pirmo reizi izplatīja nākamās MAC OS X iterācijas sākotnējo versiju.

Programmatūras testa versiju izplatīšanu bez maksas vada skaidrs aprēķins, jo šāda rīcība attiecīgajiem gigantiem dod lielisku iespēju aptvert iespējami daudz lietotāju ar iespējami daudzveidīgu datortehnikas klāstu, kas tiek lietots dažādos apstākļos. Tādējādi koncerniem pirms gatavā produkta laišanas tirgū ir arī krietni vien lielākas izredzes novērst trūkumus un aizlāpīt drošības caurumus. Piekopjot līdzšinējo praksi ar testu procedūrām slēgtās izmēģinātāju grupās, iespējas atklāt visus trūkumus ir ievērojami mazākas.

Programmatūras izgatavotāji gan norāda, ka jaunās operētājsistēmas testa versiju nav vēlams instalēt datorā, kuram jādarbojas pilnīgi droši un pilnvērtīgi. Tā kā runa ir par operētājsistēmas versiju, kas pagaidām vēl ir tikai izstrādes procesā, var gadīties, ka pēc uzinstalēšanas pēkšņi nedarbojas kāda no datora komponentēm vai nav palaižama kāda programma. Tāpat iespējams, ka testa programmatūrā Microsoft ir paredzēta lielāka rīcības brīvība un tas bez lietotāja ziņas var augšupielādēt datorā atjauninājumus.

Kā norāda ZDnet, Windows 9 iegūs vairākas jaunas funkcijas, kas paredzētas ierīcēm bez skārienekrāna vai arī tādam skārienekrāna ierīcēm, kuru lietotājs aizvien priekšroku dod pelei un klaviatūrai. Jaunajā operētājsistēmā būšot miniatūra Starta izvēlne, aplikācijas tiks izvietotas Windows 8 raksturīgajā Metro flīžu stilā un cita starpā paredzēts ieviest arī virtuālās darba virsmas, lai datora lietotājs varētu variēt starp tām atkarībā no tā, kādā nolūkā un kādā brīdī dators tiek izmantots.

Vēl ZDnet vēsta, ka par Charms Bar nodēvētā rīkjosla, kas atrodas skārienekrāna labajā malā, no darbvirsmas pazudīšot, taču tā vietā galda datoros plānots ieviest virtuālo asistenti Cortana, kas līdz ar Windows Phone 8.1 debitēja mobilajās ierīcēs.

Windows 9 izstrādi esot paredzēts pabeigt apmēram pusgada laikā, lai operētājsistēma būtu gatava tirgum nākamā gada sākumā. Microsoft gan pagaidām nekādu informāciju nesniedz.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu