Katrs sestais datorlietotājs joprojām izmanto Windows XP (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā 16% datorlietotāju visā pasaulē joprojām turpina strādāt ar Windows XP pārvaldītiem datoriem, lai gan šīs operētājsistēmas oficiālais atbalsts tika pārtraukts gandrīz pirms pusgada.

Tas ir noskaidrots pētījumā «Windows: popularitāte un ievainojamības», ko Kaspersky Lab veica 2014. gada vasarā, pamatojoties uz datiem, kas no lietotājiem saņemti mākoņinfrastruktūrā Kaspersky Security Network.

Izmantojot novecojušu programmatūru, kas netiek atjaunināta, un tieši tāda tagad ir operētājsistēma Windows XP, lietotāji pakļauj sevi riskam sastapties ar uzbrukumiem, ko hakeri veic, izmantojot mūķus. Mūķi iekļūst sistēmā pa programmas ievainojamībām un lejupielādē datorā citas ļaunprogrammatūras, kas zog lietotāju personīgo informāciju.

Windows XP lietojums pasaulē
Windows XP lietojums pasaulē Foto: Publicitātes foto

Saskaņā ar Kaspersky Lab datiem Windows XP lietotāju īpatsvars ik gadu samazinās vidēji par 10 procentpunktiem. Piemēram, 2011. gada jūnijā, gadu pēc pārdošanas beigām, XP lietotāju īpatsvars bija 48%; gadu vēlāk, 2012. gada jūnijā, — 37%; 2013. gada jūnijā — 25%. Turklāt operētājsistēmas Windows citu versiju izlaišana, kas varētu paātrināt šīs sistēmas popularitātes līmeņa krišanos, nav sevišķi ietekmējusi XP lietotāju procentuālā daudzuma izmaiņas. Lai gan tagad vispopulārākā Microsoft sistēma ir Windows 7 (63% lietotāju), jaunākās versijas Windows 8.1 īpatsvars ir tikai 7%.

Jau ziņojām, ka Microsoft šā gada pavasarī pārtrauca sniegt atbalstu XP operētājsistēmai. Tas nozīmē, ka uzņēmums turpmāk vairs neizlaidīs sistēmas drošības atjauninājumus un ielāpus ievainojamībām, kas aizvien vēl var atrasties sistēmā. Ja vīrusu rakstītāji konstatēs šādu ievainojamību, XP lietotāji būs apdraudēti.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu