Datorzinātnieks spēlē «Minecraft» uzbūvē strādājošu cieto disku (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu datorzinātnieks Koudijs Litls, izmantojot spēles «Minecraft» elementus, izveidojis strādājošu cieto disku, kas spēj uzglabāt vienu kilobaitu datu, vēsta tehnoloģiju portāls «Wired».

Spēles pasaule sastāv no blokiem, kas veidoti pēc dažādu dabisko materiālu parauga. Tos spēlētājs var dažādi izkārtot un veidot iespaidīgas skulptūras. «Minecraft» pirmsākumos šādi spēlē tika atveidoti dažādas reālās pasaules celtnes. Ar laiku spēlē tika ieviesti arī elementi, kas ļāva veikt dažādas darbības, piemēram, vadīt strāvu un darbināt mehānismus. Vairāki spēlētāji piefiksēja, ka šie mehāniskie elementi spēj izpildīt līdzīgas darbības loģiskajiem elementiem mikroshēmās un programmēšanas kodā. Šādi spēlē tika izveidoti pirmie kalkulatori un pat displeji, ko varēja vadīt ar sarežģītu bloku sistēmu.

Jaunākais «Minecraft» entuziastu veikums ir informācijas uzglabāšanas sistēma, kas ir līdzīga datoros izmantotajiem cietajiem diskiem un citiem atmiņas nesējiem. Būves autors ir Teksasas universitātes datorzinātņu doktorants, kurš vēlējies to paveikt izaicinājuma dēļ. Spēles pasaulē esošais atmiņas nesējs gan nav pārāk praktisks un spēj uzglabāt tikai vienu kilobaitu informācijas. Tāpat arī informācijas atrašanai tam nepieciešamas sešas līdz septiņas minūtes.

Litla veikums guvis pamatīgu atzinību interneta sociālajā vietnē «Reddit», kur vairums lietotāju ieteikuši, ka cietajā diskā būtu jānoglabā viens kilobaits pornogrāfijas. Pieejamais atmiņas apjoms gan nav īpaši liels, un tajā varētu uzglabāt 1024 teksta zīmes.

Markusa Persona 2009.gadā izstrādātā spēle guvusi plašu atsaucību ne tikai kaislīgu datorspēlētāju vidū, bet par to nopietni sākuši interesēties arī izglītības iestāžu darbinieki. «Minecraft» pieder tā saucamajai «smilšukastes» spēļu kategorijai, kur spēlētājam nav noteiktu mērķu un ar spēles pasauli viņš var darboties, kā tam tīk.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu