Mākslinieks uzbūvē 3D printeri, kas ar sauli kausē smiltis (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kāds vācu izcelsmes mākslinieks izveidojis trīsdimensiju (3D) printeri, kas objektus veido, ar sauli izkausējot smiltis, ziņo portāls «Hacker News».

Markusa Keisera izgudrojums īpaši neatšķiras no industriālajiem 3D printeriem, kas ar lāzera stara palīdzību sakausē metāla pulveri dažādos objektos. Spēcīga lāzera vietā tas izmanto Fresneļa lēcu.

Saulainā dienā lēca darbojas līdzīgi milzīgam palielināmajam stiklam un samērā nelielā punktā fokusē saules gaismu. Industriālajās iekārtās metāla kausēšanai parasti izmanto 20 līdz 100 vatu lāzeri, bet Keisera izmantotā lēca atkarībā no tā, cik spēcīgi spīd saule, spējot sasniegt līdz pat kilovatam.

Parasti šādas lēcas var nomontēt nost veciem projekcijas televizoriem, kas savulaik bija ļoti populāri ASV. Keisera iekārtā lēca ir uzmontēta uz kustīgas platformas, kas datora vadībā to pārbīda. Pievienotajā video redzams, ka smiltis intensīvajam karstumam padodas sekunžu laikā un pārvēršas sīrupam līdzīgā stikla masā.

Printeris smiltis apstrādā tikai divās dimensijās, kas nozīmē, ka pēc katra slāņa kausēšanas nepieciešams uzklāt papildu smilšu slāni. Kad printēšana pabeigta, Keisers liekās smiltis notīra, tādējādi atsedzot izveidojušos skulptūru. Lēcas fokusa punkts gan nav īpaši precīzs un skulptūras drīzāk atgādina fulgurītus - stikla veidojumus, kas rodas, zibenim trāpot zemē.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu