Ieroču drukāšana noved cietumā (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Tiesa Japānā pirmdien piesprieda kādam vīrietim divu gadu cietumsodu par to, ka viņš bija nelikumīgi izgatavojis šaujamieročus, tos izdrukājot ar trīsdimensiju (3D) printeri.

28 gadus vecais Jositomo Imura tika atzīts par vainīgu divu šaujamieroču izgatavošanā savā mājā un videoieraksta, kurā detalizēti atspoguļots šis process, publicēšanā internetā.

«Kriminālatbildība par šo rīcību ir nopietna,» jo šāda rīcība var pamudināt citus to atdarināt, paziņoja prāvas vadošais tiesnesis Kodzi Inaba.

Tiesas spriedumā teikts, ka bijušais Sjonanas Tehnoloģiju institūta darbinieks Imura, izmantojot internetā atrodamu informāciju, izdrukājis divus funkcionālus šaujamieročus un pēc tam videoierakstā atspoguļojis šo procesu.

Tiesa noraidīja Imuras advokātu argumentu, ka viņš neesot apzinājies savu darbību nelikumīgo raksturu.

3D drukāšanas tehnoloģija ļauj ar printeriem izveidot sarežģītus fiziskus objektus no polimēra slāņiem, un tās straujā attīstība ir kļuvusi par izaicinājumu likumdevējiem visā pasaulē.

Ieročus, kas salikti no šādu printeru izdrukātām detaļām, nevar pamanīt ierastās drošības iekārtas, tostarp skeneri lidostās, un pastāv bažas, ka tos varētu izmantot lidmašīnu nolaupītāji.

Debates par šādiem ieročiem pērn izcēlās ASV, kad Teksasas firma «Defense Distributed» nāca klajā ar pilnīgi funkcionāla, ar 3D printeri izdrukāta šaujamieroča projektu. Šis ierocis gandrīz pilnībā bija izgatavots no cieto polimēru plastmasas.

Pērn decembrī ASV Kongress atjaunoja metālu nesaturošu šaujamieroču aizliegumu.

Lai gan Japānas policisti nēsā šaujamieročus, valstī pastāv ļoti stingri šaujamieroču kontroles noteikumi un šādi ieroči pieder tikai nedaudziem cilvēkiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu