Eksperti: Ar programmēšanu vien skolā iztikt nevarēs (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāku valstu valdības izveidojušas dažādus izglītības sistēmu projektus, kas jau sākumskolu mācību programmās ievieš datorprogrammēšanu, bet pagājušās nedēļas beigās Lielbritānijā notika izglītības un informācijas tehnoloģiju (IT) nozares pārstāvju tikšanās, kur tika kritizēta esošā nostāja pret programmēšanas apmācību un veidu, kā to paredzēts pasniegt, vēsta IT ziņu portāls «The Register».

Pirmais iebildums izskanēja no skolotāja Deivida Perksa, kurš pēcstundu programmēšanas pulciņus vadot jau vairāku gadus. Viņaprāt, bērniem veidot programmatūru nevar iemācīt parasti skolotāji un tas esot jādara prasmīgiem programmētājiem. Citādāk varot sanākt, ka tiek izstāstīts par programmēšanu, nevis iemācīts, kā programmēt. Tāpat arī kārtīgai programmēšanai nepieciešamas iemaņas datorzinātnē un matemātikā, viņš piebilst, papildus norādot, ka programmatūras komandu izpildei nepieciešamas iekārtas, kuru pārzināšanai savukārt vajag zināt fiziku.

Iebildumus saņēma arī centieni programmēšanas apmācības padarīt jautrākas, tādējādi labāk iesaistot jauniešus, nevis atstājot tās kā obligātu un garlaicīgu mācību priekšmetu. Vairāki klātesošie esot norādījuši, ka šādi varot kritizēt jebkuru mācību priekšmetu - ja fiziku iespējams mācīt slikti, tad tas nenozīmējot, ka no tās vajag atteikties, izskanējis diskusijā. Vienīgais no pasākumā klātesošajiem datorinženieriem Pols Rīvs norādīja, ka Lielbritānijā programmēšana sākotnēji parādījusies kā hobijs un patlaban tiekot reklamēta kā «radoša» nodarbe. Tai pat laikā tā ne ar ko neatšķiroties no citām inženieru profesijām. Viņaprāt, arī Lielbritānijas programmētāji profesionālismā tāpēc atpaliekot no citu nozaru inženieriem.

Apskatīta tika arī tendence mācīt programmēšanu caur dažādām spēlēm, kam arī vajadzētu motivēt skolēnus. Tam nepiekrīt pats «The Register» raksta autors Endrjū Orlovskis, norādot, ka esot pusmūžā, drīzāk nožēlojot, ka skolā šo to neesot iemācījies, nevis ka par maz priecājies.

Diskusija par IT izglītību notika britu desmitajā ikgadējā «Battle of Ideas» festivālā, kur tika runāts par pēdējā laikā populāro tendenci jaunatni datorzinībās apmācīt jau no jaunākajām klasēm. Lielbritānijā šis gads arī ir pasludināts par «Koda gadu», kur vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki popularizē programmēšanu jauniešu vidū, tādējādi it kā cenšoties cīnīties ar IT speciālistu iztrūkumu. Iniciatīva līdz šim kritizēta par raidsabiedrības «BBC» biznesa interešu lobēšanu, kas šādi cenšoties pārdot mācību videomateriālus, tomēr ideju festivāla diskusijā apskatītas tās tehniskās nepilnības.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu