Aviolidojumu nākotne - multimediju lidmašīnas bez logiem (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.uk-cpi.com

Britu kompānija Centre for Process Innovation ir iecerējusi veikt revolūciju aviācijas industrijā, izstrādājot multimediju lidmašīnu, kurai nav iluminatoru, taču fizelāžas iekšpusi sedz superplāni, lokani ekrānu skārienpaneļi, uz kuriem gaisa ceļotājs var vērot ārpusē notiekošo, izvēlēties sev tīkamas vides panorāmas skatu, rakstīt vēstules, skatīties kaķu video u.tml.

Centre for Process Innovation (CPI) izstrādātais komerciālā lainera koncepts pagaidām atrodas tikai dizaina pilnveidošanas fāzē, taču tā autori ir pārliecināti, ka kādudien tas kļūs par aviokompāniju gaisa flotes sastāvdaļu, raksta Dailymail.co.uk.

Atbilstoši koncepcijai tie pasažieri, kam būs malējās sēdvietas pie loga, varēs pēc saviem ieskatiem - informācijai, izklaidei vai darbam - izmantot milzīgos sānu ekrānus, savukārt pārējo rīcībā būs modernākā multimediju sistēma, kas iebūvēta priekšā esošā sēdekļa atzveltnē.

Foto: www.uk-cpi.com

Papildus sniegtajām izklaides iespējām fizelāžā iebūvētie vai pie sienām montētie ekrāni varētu kalpot arī kā apstākļiem pielāgojams gaismas avots. CPI uzskata, ka ar tā palīdzību varētu pietiekami labi variēt gaismas intensitāti un atdarināt saulrietu un saullēktu, lai novērstu ar gariem pārlidojumiem un laika joslu maiņu saistīto nogurumu jeb tā dēvēto jet-lag efektu.

Bez plašām informatīvi izklaidējošām iespējām atteikšanās no logiem un salona sienu izklāšana ar ekrāniem mainītu lidmašīnu konstrukciju, samazinot tās svaru. Tas savukārt nozīmē zemāku degvielas patēriņu, zemākas izmaksas aviokompānijai un arī mazākus izdevumus ceļotājiem. Aprēķināts, ka, samazinot svaru par 1%, degvielas patēriņš sarūk par aptuveni 0,75%. Paralēli izmaksu samazinājumam samazinātos arī kaitīgo izmešu daudzums un pavērtos iespējas lainera salonā uzstādīt platākus, ērtākus sēdekļus.

Lai arī iecere ir visai futūristiska, CPI uzskata, ka lokano lielizmēra ekrānu paneļu izgatavošana un uzstādīšana nebūs diži dārgāka kā mūsdienu ekrānu ekrānu ražošana un montāža. Lokanie OLED ekrāni masveida ražošanai varētu būt gatavi tuvāko piecu gadu laikā.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu