ES nosoda Ungārijas «interneta nodokli» (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) otrdien nosodījusi Ungārijas ieceri ieviest tā dēvēto interneta nodokli, norādot, ka tas ir kārtējais pilsonisko brīvību apdraudējums, kas var negatīvi ietekmēt arī ekonomikas izaugsmi visā Eiropā.

EK digitālo lietu komisāre Nēlija Krusa uzskata, ka tā ir «īpaši slikta ideja», un turpinās paust atbalstu protestiem pret Budapeštas ieceri, norādīja viņas pārstāvis Raiens Hīts.

Viņš piebilda, ka iecerētais interneta nodoklis ir kārtējais premjerministra Viktora Orbāna valdības solis «brīvību ierobežošanas» virzienā.

«Ja Ungārija kļūs par precedentu šajā jautājumā, tas var kļūt par problēmu daudzās citās dalībvalstīs, un kļūt par problēmu ekonomikas izaugsmei plašākā Eiropā,» žurnālistiem Briselē sacīja Hīts, norādot, ka tā dēvētā digitālā ekonomika, iespējams, ir vienīgais, ka Eiropu šobrīd glābj no lejupslīdes.

Hīts arī uzsvēra, ka iecerētais nodoklis ir pretrunā ar Krusas personiskajiem centieniem pēdējo piecu gadu laikā propagandēt digitālās ekonomikas ideju

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā atklātībā nodotais likumprojekts paredz paplašināt telekomunikāciju nodokļa piemērošanu, attiecinot to arī uz interneta pakalpojumiem, apliekot katru saņemtās informācijas gigabaitu ar 150 forintus (0,50 eiro) lielu nodokli.

Hīts jau iepriekš norādīja, ka, piemērojot jauno nodokli, ungāriem, piemēram, par filmas straumēšanu turpmāk nāksies papildus samaksāt 15 eiro, bet vesela televīzijas seriāla noskatīšanās var izmaksāt 254 eiro.

Ar jauno nodokli paredzēts aplikt interneta pakalpojumu sniedzējus, un tā mērķis ir papildināt valsts kasi, kuru māc parāda slogs.

Ungārijas ekonomikas ministrs Mihājs Varga norādījis, ka jaunais nodoklis nepieciešams tāpēc, ka ļaudis tālruņu vietā sākuši izmantot tīmekli.

Taču neapmierinātie tīmekļa lietotāji uz to svētdien reaģēja, raidot Orbāna vadītās konservatīvās partijas «Fidesz» biroja logos monitorus un datorus.

«Facebook» lapa, kurā izteikts protests pret jauno nodokli, jau dažu stundu laikā piesaistīja tūkstošiem sekotāju, un līdz svētdienas vakaram tajā esošo petīciju bija parakstījuši jau 40 000 cilvēku.

Ungārijas lielākais telekomunikāciju uzņēmums «Magyar Telekom» aģentūrai «Reuters» atzinis, ka jaunais nodoklis «apdraud Ungārijas platjoslas interneta attīstību un moderno digitālo ekonomiku, kā arī tajā balstīto sabiedrību».

Krusa jau svētdien mudināja ungārus doties ielās, lai protestētu.

«Aicinu jūs pievienoties vai izteikt atbalstu cilvēkiem, kuru sašutumu izsaukusi Ungārijas interneta nodokļa iecere un kuri šodien protestēs,» tvītoja Krusa.

Protesti likuši Orbāna valdībai jau piekāpties, piedāvājot papildus nodokļa griestus, kas privātiem lietotājiem būtu 700 forinti (2,3 eiro) mēnesī, bet uzņēmumiem - 5000 forintu (16 eiro).

Tomēr piekāpšanās nav nomierinājusi ieceres kritiķus, kuri norāda, ka jaunais nodoklis pat savā ierobežotajā variantā apgrūtinās mazo uzņēmumu un nabadzīgo piekļuvi internetam.

«Tā ir reakcionāra ideja, kad vairums valstu cenšas atvieglot ļaužu piekļuvi internetam,» sarunā ar aģentūru AFP norādīja viens no demonstrantiem.

«Ja nodoklis netiks atcelts 48 stundu laikā, mēs atgriezīsimies,» savukārt brīdināja viens no demonstrācijas rīkotājiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu