«Bite» līdz 2015. gada aprīlim plāno atklāt 200 4G+ bāzes stacijas (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mobilo sakaru operators «Bite Latvija» («Bite») 2015. gada pirmajā ceturksnī plāno uzsākt mobilā interneta piegādi «LTE Advanced» jeb 4G+ standartā, kas nodrošina vēl lielāku ātrumu nekā 4G, informēja kompānijas vadītājs Freds Renčaks.

Uzņēmums jau šī gada decembra vidū plāno uzstādīt pirmās desmit 4G+ bāzes stacijas Rīgas centrā, 2015. gada janvāra beigās - vēl 60 bāzes stacijas, februāra beigās - 70, bet līdz 25. martam - vēl 60. Ja šie mērķi tiks sasniegti, «Bite» atvērs 4G+ standarta datu pārraidi klientu lietošanai.

Prezentācijā Renčaks veltīja skarbus vārdus «Tele2» 4G piedāvājumam, kas pagaidām telefoniem pieejams neesot un «Bite» savu izmēģinājumu laikā tam neesot varējusi pieslēgties. Konkurenta piedāvājumu viņš nosauca par «lētu» un tirgum nederīgu un tāpēc «Bite» sākumā pamatīgi sagatavošoties un tikai tad klientiem piedāvās šo pakalpojumu.

4G+ standarts teorētiski spēj piedāvāt vairāk nekā divas reizes lielāku lejupielādes ātrumu nekā 4G, sasniedzot 250 megabitus sekundē vai pat vairāk, ja tiek izmantota plašāka frekvenču josla. Renčaks gan piebilda, ka kvalitatīvā atšķirība šim standartam ikdienas darbībās visticamāk jūtama nebūšot.

Jau ziņots, ka Latvijā 4G mobilā datu pārraide tiks organizēta divos diapazonos - 800 MHz un 2600 MHz -, no kuriem katram ir savas priekšrocības un trūkumi, ko diktē radiopārraides fizikas likumi. 800 Mhz standarts salīdzinājumā ar 2600 MHz spektru piedāvā zemāku datu caurlaidību, bet lielāka viļņa garuma dēļ ar to ir vieglāk apraidīt lielā teritorijā. Reālo apraides attālumu nosaka mobilā torņa jauda un citi dabas faktori, tomēr katrs standarts operatoram sniegs attiecīgas priekšrocības.

Līdz šim Latvijā ir notikušas divas izsoles 4G apraides tiesībām 2600 MHz diapazonā, kur LMT ir iegādājies divas apraides joslas, bet «Tele2», «Bite» un «Baltcom» - katrs pa vienai apraides joslai. Tā kā šim pārraides diapazonam ir samērā liela datu caurlaidība, bet ierobežots pārklājums, to, visdrīzāk, nodrošinās korporatīvajiem klientiem. Vienlīdz lielu 800 Mhz spektra resursu izsolē ir iegādājušies visi trīs Latvijas mobilo sakaru operatori - LMT, «Tele2» un «Bite», un tā izmantošana sāksies nākamgad.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu