Ziemeļkoreja noraidījusi savu vainu viedtālruņu uzlaušanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkorejas mediji pirmdien noraidījuši Dienvidkorejas izlūkdienesta apsūdzības, ka Phenjana uzlauzusi vairākus tūkstošus viedtālruņu, izmantojot ļaunprogrammatūru, kas slēpta aiz spēlēm.

Dienvidkorejas izlūkdienests pagājušajā nedēļā parlamentam paziņoja, ka Ziemeļkorejas hakeri laikā no maija līdz septembrim mēģinājuši uzlauzt vairāk nekā 20 000 dienvidkorejiešu viedtālruņu.

Izlūkdienests kopā ar Dienvidkorejas interneta vietņu īpašniekiem strādājis pie tā, lai ļaunprogrammatūru no inficētajiem tālruņiem aizvāktu. Tiesa gan, dienests neatklāj, kādu kaitējumu programmatūra nodarījusi.

Phenjanas oficiālā tīmekļa vietne «Uriminzokkiri» apsūdzējusi Dienvidkorejas aģentūru par ziņojuma safabricēšanu, lai novērstu uzmanību no saspīlējuma abu valstu starpā. No Dienvidkorejas atkal palaisti gaisa baloni, no kuriem virs Ziemeļkorejas izkaisītas propagandas skrejlapas.

«Tā ir ierastā Dienvidkorejas varas iestāžu taktika - sākt pret Phenjanu vērstu propagandu, kad tā saskaras ar politisko krīzi,» norāda «Uriminzokkiri».

Iepriekšējā mēnesī Ziemeļkorejas robežsargi mēģināja sašaut aktīvistu palaistos balonus, izraisot īsu apšaudi pāri abu valstu robežai.

Incidents apdraudējis arī augsta līmeņa sarunu atsākšanu, jo Ziemeļkoreja iebildusi pret skrejlapu izplatīšanu, bet Dienvidkorejas varasiestādes norādījušas, ka tās negrasās likt šķēršļus aktīvistiem, kas to dara.

Pēdējos gados hakeri vairākas reizes veikuši kiberuzbrukumus Dienvidkorejas militārajām iestādēm, bankām, valdības iestādēm, televīzijas raidorganizācijām, kā arī interneta vietnēm.

Vairākas izmeklēšanas esot pierādījušas, ka uzbrukumi veikti no Ziemeļkorejas.

Domājams, ka Ziemeļkorejā ir ievērojama kiberuzbrukumu vienība ar vismaz 3000 cilvēku lielu personālu, tomēr Phenjana noliegusi visas Dienvidkorejas apsūdzības, norādot, ka uzbrukumi esot pašas Seulas safabricēti, lai veicinātu spriedzi valstu starpā.

Tikmēr četras Ziemeļkorejas pārbēdzēju grupas apsolījušas pirmdien sarīkot mierīgu skrejlapu palaišanu, lai novērstu tālākus militāros saspīlējumus. Kā norādīja organizācijas «Cīnītāji par brīvu Ziemeļkoreju» vadītājs Parks Sanhaks, «par mūsu aktivitātēm publicitātes kādu laiku nebūs».

Aktīvisti norāda, ka viņi «pakāpsies soli atpakaļ», lai pārliecinātos, ka Phenjana patiešām vēlas atjaunot dialogu ar Seulu. Sanhaks gan norāda, ka grupa no šīs nostājas atkāpsies, ja Ziemeļkoreja veiks vēl kādas provokācijas.

Tikmēr Seula ir lūgusi aktīvistiem ierobežot aktivitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu