«Bitcoin» vadītājs: Kriptovalūta jebkurā brīdī ļauj saglabāt kontroli pār saviem līdzekļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kriptovalūtas jeb elektroniskās naudas pamatprincips - decentralizācija - ļauj šādas valūtas īpašniekiem jebkurā brīdī saglabāt pilnīgu kontroli pār saviem līdzekļiem, Rīgā notikušajā konferencē «eCom21» sacīja «Bitcoin Foundation» vadītājs Džons Matoniss.

«Tā ir pilnīgi jauna finanšu sistēmas paradigma,» uzsvēra Matoniss.

Saskaņā ar viņa teikto, atteikšanās no tradicionālajiem emitentiem un regulatoriem šādas valūtas īpašniekiem ļauj jebkurā brīdī saglabāt pilnīgu kontroli pār saviem līdzekļiem un būt brīviem no jebkādiem ierobežojumiem, trešo personu intervences un monetārā voluntārisma. Tas ir aktuāli gan ikdienā, gan it īpaši krīzes situācijās, kad piekļuve naudas līdzekļiem var tikt ierobežota.

Kā galvenās jaunās valūtas priekšrocības Matoniss minēja arī tās augsto tehnoloģisko aizsardzību pret krāpšanos un hakeru uzbrukumiem, nulles inflāciju, iespēju veikt neierobežotu skaitu tūlītēju maksājumu, niecīgās apstrādes izmaksas, kā arī brīvo tiešsaistes tirdzniecību jebkurā pasaules valstī, tostarp arī Āfrikas valstīs, kur daudziem iedzīvotājiem nav kontu bankās.

«Šodien jau ir acīmredzams, ka mobilajiem maksājumiem pieder nākotne, bet elektroniskā nauda (bitcoin) ir gatavs ideāls šo maksājumu instruments,» uzskata Matoniss.

«Bitcoin Foundation» līderis ir pārliecināts, ka jaunā valūta principiāli jau ir gatava konkurēt ar tradicionālajiem maksājumu instrumentiem. Viņš atsaucās uz statistikas datiem, kas liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā elektroniskās naudas tirgus kapitalizācija katru gadu palielinājās vairāk nekā desmitkārt, un šobrīd tās vērtība tiek lēsta ap septiņiem miljardiem ASV dolāru (5,6 miljardi eiro). Elektroniskās naudas maku skaits katru gadu palielinās astoņkārtīgi. Turklāt, ja 2009.gadā, kad parādījās pirmā elektroniskā nauda, norēķini ar to tika ierobežoti, tad tagad to kā maksājuma instrumentu pieņem jau visās pasaules valstīs.

Elektroniskās naudas kvantitatīvais apgrozījums, pēc Matonisa vārdiem, jau ir pārsniedzis «Western Union» apgrozījumu, un tas tuvojas «PayPal» sistēmas maksājumu sistēmas apjomiem. «Mēs strauji tuvojamies finanšu galvenajai plūsmai,» secināja Matoniss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu