«Microsoft» dibinātājs Alens ziedo 100 miljonus dolāru slimību izpētes institūta izveidei

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV programmatūras kompānijas «Microsoft» līdzdibinātājs un filantrops Pols Alens pirmdien paziņoja, ka ziedo 100 miljonus ASV dolāru (81,6 miljonus eiro) slimību izpētes institūta izveidošanai Vašingtonas štata Sietlas pilsētā.

Alena Šūnu zinātnes institūts tiks izveidots ar mērķi paātrināt globālos pētījumus, koncentrējoties uz šūnām un radot prognozējošus modeļus par šūnu reakciju uz slimībām.

«Šūnas ir dzīvības pamatvienības, katra mums zināmā slimība ietekmē kādus šūnu veidus,» sacīja Alens.

«Zinātnieki pēdējos gadu desmitos ir daudz uzzinājuši par daudzām no 50 triljoniem šūnu mūsu ķermeņos, tomēr visaptveroša, prognozējoša šūnas modeļa izveidošanai ir vajadzīga atšķirīga pieeja,» atzina Alens.

Viņš piebilda, ka institūta darbības mērķis ir veicināt dažādu slimību ārstēšanu.

Svarīgākais jautājums, kam institūts pievērsīs uzmanību, ir tas, kā gēnos iekodētā informācija nonāk šūnās un kādas problēmas rodas slimības gadījumā. Lai atbildētu uz to, institūts izveidos «vizuālu datubāzi un animētus šūnu daļu modeļus darbībā».

Institūta izpilddirektors būs ilggadējs šūnu pētnieks Riks Horvics.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu