«Apple» attaisno lietā par negodīgu konkurenci

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KIMIHIRO HOSHINO / AFP

ASV zvērinātie trešdien lēma par labu tehnoloģiju gigantam «Apple», kas apsūdzēts negodīgā konkurencē, mūzikas atskaņotājā «iPod» spēlējot tikai digitālajā veikalā «iTunes» iegādātās dziesmas.

Kalifornijas federālās tiesas lietas izskatīšanas laikā tika demonstrēta video liecība no uzņēmuma līdzdibinātāja Stīva Džobsa neilgi pirms viņa nāves 2011.gadā.

Lietā teikts, ka no 2006. līdz 2009.gadam «iPod» ierīcēs nebija ļauts atskaņot no citiem izplatītājiem nopirktus mūzikas ierakstus, tādējādi nelikumīgā veidā panākot dominējošo pozīciju digitālo mūzikas ierakstu tirgū.

Taču zvērinātie atzina «Apple» par nevainīgu izvirzītajās apsūdzībās.

«Mēs pateicamies zvērinātajiem un atzīstam viņu lēmumu par pareizu,» teikts «Apple» paziņojumā. «Mēs izgudrojām «iPod» un «iTunes», lai sniegtu klientiem vislabāko mūzikas klausīšanās veidu. Ar katru atjauninājumu esam centušies padarīt pieredzi vēl labāku.»

Džobsa liecība tika demonstrēta piektdienas sēdē. Viņš sacīja, ka «Apple» cenšoties nodrošināt, lai nopirktās dziesmas nevarētu saglabāt datorā un pēc tam nelegāli izplatīt. Hakeri esot mēģinājuši ielauzties datorsistēmā, tāpēc kompānijai «vajadzēja regulāri atjaunot «iTunes» un «iPod» programmatisko nodrošinājumu, lai atrisinātu jebkādas problēmas, kādas varētu rasties», norāda Džobss.

Ja rezultātā no tirgus tiek izspiesti konkurenti, tie esot «netieši zaudējumi», uzskata Džobss.

Prasītāji sacīja, ka nepārtraukto izmaiņu dēļ citi mūzikas lejupielādes pakalpojumi neesot spējuši gana ātri pielāgot savu sistēmu, lai to pārdoto mūziku varētu atskaņot «iPod» ierīcēs. Pircēju vienīgā izeja bija pirkt ierakstus «iTunes» digitālajā veikalā.

«Apple» joprojām ir ietekmīgs spēlētājs digitālo mūzikas ierakstu tirgū, kaut arī 2009.gadā atteicās no «digitālo tiesību vadības», kas ierobežoja lietotāju iespējas ielādēt dziesmas «iPod» mūzikas atskaņotājā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu