Kā pazīt «skimmeri» un droši lietot bankomātus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirmssvētku laikā, kad aktīvi pērkam dāvanas ģimenes locekļiem un draugiem, bankas ar Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) starpniecību atgādina iedzīvotājiem par datu un naudas drošības jautājumiem - ir jāpievērš uzmanība bankomātiem, lai tie nebūtu aprīkoti ar «skimmeriem» - nelegālām datu nolasīšanas ierīcēm. Neskaidrību vai aizdomu gadījumā nekavējoties ir jāsazinās ar banku, kura ir uzstādījusi konkrēto bankomātu. LKA arīdzan atgādina, ka maksājuma karšu izmantošana pirkumu apmaksai ietaupa laiku un garantē papildu drošību, salīdzinot ar skaidrās naudas lietošanu. Tāpat LKA komunikācijas speciāliste Baiba Melnace vērš uzmanību, ka vairāk informācijas un padomi par datu un naudas aizsardzību pieejami vietnē www.edrosiba.lv.

Kas ir «skimmeri»?

Skimmings jeb datu nelegāla nolasīšana no maksājumu kartēm nav jauns krāpniecības veids un pasaulē ir plaši izplatīts. Latvijā krāpnieku vidū tas nav bijis īpaši populārs, taču pēdējos gadus ir novērojama tendence šo krāpšanas gadījumu skaitam palielināties.

Lai pasargātu klientus, bankas aprīko bankomātus ar dažādām drošības ierīcēm - antiskimmeriem, kas apgrūtina karšu datu kopēšanu, kā arī nepārtraukti (24 stundas diennaktī) veic karšu darījumu uzraudzību un kartes nelikumīgas kopēšanas un izmantošanas gadījumos klientiem naudu atdod. Taču, lai pasargātu sevi un citus klientus no PIN koda vai kartes nomaiņas neērtībām, ikviens no mums var dot savu ieguldījumu drošības veicināšanai.

Kā atpazīt «skimmeri»?

«Skimmeru» ierīces tāpat kā bankomāti mēdz būt dažādas, un bieži vien nespeciālistam tās ir grūti pamanāmas. Pamata vietas, kurām jāpievērš uzmanība, ir:

1. kartes ievadīšanas vieta (vai nav kāds neierasts izvirzījums, neparasta detaļa),

2. monitora augšpuse (vai nav piestiprināta mikrokamera, vai augšpuse neizskatās kā atsevišķa detaļa),

3. PIN ievades klaviatūra (vai tā nekustas, neizskatās kā atsevišķa detaļa, atšķiras krāsa).

Mikrokameras mēdz būt ļoti dažādas, galvenokārt tās tiek novietotas virs bankomāta monitora, taču iespējamas arī citas vietas, piemēram, bukletu turētājs.

Kā rīkoties, ja pamanāt ko neparastu

Ja pamanāt bankomātam kādas izmaiņas vai kaut ko neparastu, kādu līdz šim neredzētu detaļu, ieteicams ziņot par to bankai - savai vai tai, kurai konkrētais bankomāts pieder.

Ieteikumi drošākai karšu lietošanai

1.Ievadot savu PIN kodu bankomātā, pārliecinieties, vai kāds jūs nenovēro. Papildu drošībai rekomendējam aizklāt termināla ciparu daļu ar roku.

2.Neglabājiet savu kartes PIN kodu citiem cilvēkiem pieejamā vietā, nekādā gadījumā neglabājiet to kopā ar karti.

3.Regulāri sekojiet līdzi darījumiem savā kontā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu