Ķīnā slikti izturas pret strādniekiem «Apple» produktu rūpnīcās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas rūpnīcās, kurās tiek ražoti ASV tehnoloģiju giganta «Apple» produkti, attieksme pret strādniekiem ir slikta un viņiem jāstrādā 12 stundu maiņās, kuru laikā viņi iemieg noguruma dēļ, konstatēts Lielbritānijas raidsabiedrības BBC veiktā pētījumā.

BBC reportieri, kas iestājās darbā Taivānas firmas «Pegatron» Ķīnas rūpnīcās, uzzināja, ka tajās nodarbinātie bieži strādā vairāk nekā 60 stundas nedēļā un ka tiek pārkāpti standarti attiecībā uz identifikācijas kartēm, kopmītnēm, darba sanāksmēm un nepilngadīgiem strādājošiem.

BBC ziņoja, ka «Apple» doti solījumi aizsargāt strādājošos pēc 2010.gada pašnāvību viļņa Taivānas elektronikas ražotājfirmas «Foxconn» Ķīnas uzņēmumos «ierasti tiek pārkāpti». «Foxconn» ir pasaulē lielākā elektronikas preču līgumražotāja, kas izgatavo tādas preces kā viedtālruņus «iPhone», «Dell» datorus un «Nokia» telefonus.

«Apple» paziņoja, ka nepiekrīt BBC secinājumiem.

«Mums ir zināms, ka neviena cita kompānija nedara tik daudz kā «Apple», lai nodrošinātu godīgus un drošus darba apstākļus,» kompānija paziņoja BBC.

«Mēs strādājam ar piegādātājiem, lai novērstu trūkumus, un mēs redzam nepārtrauktu un ievērojamu uzlabošanos, tomēr zinām, ka mūsu darbs nekad nebūs izdarīts līdz galam,» apgalvoja «Apple».

Kompānija paziņoja, ka strādnieku gulēšana darba pārtraukumos ir parasta parādība, bet tā izmeklēs, vai strādnieki iemiguši strādājot.

«Apple» arī paziņoja, ka tā novēro vairāk nekā miljona strādnieku darba laika ilgumu un ka «Pegatron» rūpnīcās nodarbinātie strādā vidēji 55 stundas nedēļā.

Vienam reportierim tomēr nācās strādāt 18 stundas pēc kārtas, neraugoties uz atkārtotiem lūgumiem piešķirt brīvdienu, ziņoja BBC.

BBC veiktajā pētījumā arī konstatēts, ka «Apple» produktu ražošanā var būt izmantota alva no nelegālām raktuvēm Indonēzijā, kur bīstamos apstākļos strādā bērni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu