Internets veicina privāto jautājumu risināšanu darba laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vien 14% strādājošo Latvijā var apgalvot, ka darba laiku velta tikai un vienīgi darbam, bet 86% paspēj risināt arī privātus jautājumus, liecina Samsung pētījumu dati.

«Pasaulē arvien vairāk runā par to, ka nākotnē darba un privātās dzīves robežas būs saplūdušas – strādāt no mājām jau daudzās valstīs ir ierasta lieta. Turklāt 67% jauniešu vēlas elastīgus darba noteikumus. Būtiskākais, kas jāņem vērā darba devējiem – svarīgāk ir kontrolēt darba rezultātu, nevis nostrādātās darba stundas. Darba devēju un darbinieku attiecības kļūst arvien svarīgākas, jo savstarpēja uzticēšanās un efektīva komunikācija nodrošinās abām pusēm labāko rezultātu,» skaidro Arta Biruma, personāla vadības eksperte.

Darba laikā rod laiku arī privātām interesēm

Kā atklāj Living Business pētījums, Latvijā strādājošie darba laikā visbiežāk mēdz lietot internetbanku (58%), lasīt ziņas (55%), veikt personīgo ziņapmaiņu (49%) un, līdzīgi britiem, ir iecienījuši pārbaudīt laika prognozes (49%). Tāpat teju katrs otrais (46%) paspēj apmaksāt rēķinus internetā.

Nedaudz vairāk nekā trešdaļa (36%) pavada laiku sociālajos tīklos,

turklāt biežāk tur uzkavējas tie, kam nav attiecību (47%). Ja ikdienā 27% iepērkas internetā, bet 12% pavada laiku meklējot un rezervējot atpūtas vietas, tad Ziemassvētku laiks šo tendenci var sekmēt vēl vairāk.

Infografika: privātās dzīves un darba saplūšana

Teju visi jeb 92% respondentu vecumā no 25 līdz 34 gadiem paspēj paveikt privātas lietas darba laikā, bet vismazāk (75%) strādājošie 55-65 gadu vecumā. Vairāk laika privātiem jautājumiem darbā velta lielos uzņēmumos strādājošie, aptaujātie ar augstākiem ienākumiem un vadošos amatos.

Līdzīga tendence Eiropā

Kā atzīst 75% Eiropā aptaujāto, viņi katru dienu gandrīz stundu risina privātus jautājumus darba laikā. Šāds ieradums, tikpat lielā mērā kā Latvijā, piemīt Itālijā strādājošajiem (86%), kas iecienījuši pavadīt laiku sociālajos tīklos (63% līdz 45 minūtēm) un lasīt ziņas (51% līdz pusstundai). Savukārt briti visvairāk koncentrējas darbam, jo mazāk (62%) velta laiku privātām nodarbēm, bet lielākoties praktiskām – vairums (76% līdz 30 minūtēm) veic rēķinu apmaksu vai privātu e-pastu saraksti. 65% mēdz iepirkties internetā (līdz pusstundai) vai pievērsties tikpat svarīgai nodarbei – pārbaudīt laikapstākļus.

Darbs – ieguvējs

Laiks, kas tiek tērēts darbam privātajā laikā ir teju identisks – 77%,

turklāt 78% eiropiešu aptuveni stundu pavada strādājot pēc darba laika beigām, bet 63% – pirms darba. Savukārt Latvijā ārpus darba laika strādā par 6% ilgāk nekā risina privātus jautājumus darba laikā.

«Strādājošie cenšas vienkāršot savu ikdienu un paveikt gan darba, gan privātās lietas pēc iespējas ātrāk un sev ērtā laikā. Teju četri no desmit strādājošajiem Eiropā uzskata, ka darba un privātās dzīves saplūšana palīdz paveikt vairāk, turklāt trešdaļa tic, ka samazinās stresa līmenis. Turklāt «valkājamās tehnoloģijas» un «lietu internets» tuvākajos gados darba/privātās dzīves robežas sapludinās vēl vairāk,» norāda Ronalds Možeiko, Samsung Electronics Baltics biznesa klientu attiecību vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu