Vīzija: kāds būs 2045.gads tehnoloģiju jomā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aptuveni pirms 30 gadiem cilvēcei kļuva plaši pieejams tolaik nepieredzēts sasniegums — personālais dators. Un tas daudzējādā ziņā ir mainījis sabiedrību un dzīvi. Sagaidot jauno gadu, Kaspersky Lab eksperti nolēma ielūkoties tālākā kibernākotnē un iztēloties, kā pasaule varētu izskatīties 2045. gadā: cik tālu būs attīstījušās informācijas tehnoloģijas un kā cilvēki dzīvos jaunajā digitālajā īstenībā.

Visticamāk, šajā jau pavisam tuvajā nākotnē planētu apdzīvos miljardiem cilvēku un miljardiem robotu, un tieši pēdējie veiks visus grūtos, vienmuļos un tehniskos darbus. Savukārt ļaudis nodarbosies ar robotu programmnodrošinājuma pilnveidošanu, bet IT nozare sastāvēs no neskaitāmiem uzņēmumiem, kas izstrādā programmas robotiem, līdzīgi tam, kā tagad tiek veidotas lietojumprogrammas, ko lietotāji var brīvi lejupielādēt un instalēt.

Daļēji par robotu kļūs arī pats cilvēks. Transplantoloģijā tiks izmantoti mākslīgie orgāni ar elektronisko vadību, tāpēc protezēšana pārvērtīsies par samērā ikdienišķu operāciju. Nanoroboti varēs iekļūt cilvēka organismā, lai piegādātu zāles slimajām šūnām vai veiktu mikrooperācijas. Īpaši uzstādīti sensori nepārtraukti uzraudzīs cilvēka veselības stāvokli un nosūtīs visu informāciju uz mākoņglabātavu, kas būs pieejama ārstējošajam ārstam. Tas viss veicinās ļaužu dzīves ilguma ievērojamu palielināšanos.

Turklāt cilvēki dzīvos viedajās mājās, kur visi komfortablu apstākļu uzturēšanas procesi būs automatizēti. Mājas pārvaldības programma uzņemsies visas rūpes par enerģijas, ūdens, pārtikas un izejmateriālu krājumu izlietošanu un papildināšanu. Cilvēkam būs jārūpējas tikai par to, lai atbilstošajā kontā ir nauda.

Vienlaikus aizmirstībā nogrims ne tikai ļaužu parastās ikdienas rūpes, bet izzudīs arī vairāku lietu ražošana. Daudzsološie 3D printeri cilvēkam dos iespēju projektēt un patstāvīgi izgatavot visu vajadzīgo, sākot no sadzīves priekšmetiem, piemēram, traukiem un apģērba, līdz celtniecības blokiem topošajai ārpilsētas mājai.

Personu digitālais alter ego galīgi iegūs pilnvērtīgu eksistenci pasaules vienotajā infrastruktūrā, kurai piemīt pašregulācijas spēja un kas piedalās dzīves pārvaldībā uz planētas. Šī sistēma darbosies aptuveni pēc tāda paša principa, ar kādu saskaņā pašlaik funkcionē tīkls TOR, tas ir, aktīvākie un noderīgākie lietotāji saņems moderatoru tiesības. Savukārt sistēmas uzdevums būs resursu sadale cilvēkiem, bruņotu konfliktu novēršana un citas humanitāras darbības.

Runājot par personālo datoru, kas aizsāka IT bumu, šķiet, ka līdz 2045. gadam tas nenodzīvos. Precīzāk — nebūs viena rīka darbam ar datiem, kāds pašlaik būtībā ir dators. Ierīču daudzveidība noteikti palielināsies, un visas mūsdienu personālajam datoram raksturīgās funkcijas tiks vienmērīgi sadalītas starp dažādām ierīcēm un tehnoloģijām. Piemēram, finanšu analīzi veiks nevis grāmatvedis savā lokālajā datorā, bet gan uzraudzības iestādes serveris, pamatojoties uz elektroniskajiem dokumentiem.

Tomēr ne visus cilvēkus uz Zemes priecēs gaišā nākotne ar robotiem, automatizētu pārvaldību un viedajām mājām. Līdztekus tehnoloģiju aktīvai attīstībai noteikta ļaužu kategorija, tā dēvētie neoludīti, neatzīs tās. Šie IT progresa ienaidnieki nelietos viedās sistēmas un tehniku, neizmantos robotus noteiktu veidu darbu izpildei, un, protams, viņiem nebūs nekādas digitālās identitātes.

«Ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību, ko mēs pašlaik novērojam, ir grūti simtprocentīgi precīzi paredzēt, pie kā novedīs progress pēc dažām desmitgadēm. Tomēr nav šaubu, ka ar katru gadu tehnoloģijas kļūs arvien intelektiskākas, un cilvēkiem, kas tās rada vai izmanto, vajadzēs atbilst šim attīstības līmenim. Vismaz mēs esam pārliecināti, ka kibernoziedznieki noteikti darīs visu iespējamo, lai izmantotu visus IT sasniegumus savos ļaunprātīgajos nolūkos,» pārdomās dalās Kaspersky Lab galvenais antivīrusu eksperts Aleksandrs Gostevs. «Lai kāda būs mūsu pasaule pēc 30 gadiem, tās ērtības, drošība un labklājība ir jāveido jau tagad. Tehnoloģijas ir tikai instruments, un, vai tās kalpos gaišajiem vai tumšajiem spēkiem, ir atkarīgs vienīgi no cilvēkiem.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu