Apple iesūdzēts tiesā par aiziešanu no Krimas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KIMIHIRO HOSHINO / AFP

Aizvadītajā nedēļā vēstījām, ka ASV tehnoloģiju gigants Apple ir vienpusēji apturējis sadarbības līgumus ar programmatūras izstrādātājiem Krievijas anektētajā Krimā un ir aizvācis Krimas rezidentu veidotās aplikācijas no sava interneta aplikāciju veikala App Store, kuru izmanto Apple produktu īpašnieki. Tāpat ziņojām, ka Apple līdz ar PayPal un Google pārtraukuši apkalpot Krimā dzīvojošos klientus, šādu lēmumu skaidrojot ar Savienoto Valstu un Eiropas Savienības (ES) ieviestajām sankcijām.

Tagad kļuvis zināms, ka kāda Krievijas organizācija Sabiedrības patērētāju iniciatīva (SPI) ir tik neapmierināta ar Krievijas iebrukuma Ukrainā sekām, ka vērsusies pret Apple ar iesniegusi prasību tiesā un līdzīgas juridiska rakstura darbības plāno veikt arī pret citām amerikāņu kompānijām, kas ierobežojušas darījumu apjomu Krimā, ziņo Newsru.com.

Jāpiezīmē, ka aktīvisti no šīs Krievijas organizācijas SPI acīmredzami kaut ko ir pārpratuši, jo Apple rīcība apturēt sadarbību ar okupēto Krimu ir sekas Krievijas iebrukumam Ukrainā. Tādēļ būtu loģiski, ja SPI būtu vērsusies tiesā ar prasību pret Krievijas rīcību Ukrainā, kas, veiksmīgas tiesvedības rezultātā, ļautu Apple atjaunot sadarbību ar Krimu, kas atgriezta atpakaļ Ukrainai.

Organizācijā ir pārliecināti, ka Apple lēmums par atteikšanos piedāvāt savus produktus un pakalpojumus šajā Krievijas teritorijas daļā ir pretlikumīgs. SPI pārstāvis Oļegs Pavlovs informē, ka prasība pret Apple Krievijas pārstāvniecību Tveras rajona tiesā Maskavā iesniegta pirmdien, 26.janvārī no rīta. Tai pašā laikā Pavlovs atzīst, ka neviens patērētājs par Apple darbības ierobežojumiem pagaidām gan vēl nav sūdzējies.

SPI savā prasībā norāda, ka Apple rīcība ir pretlikumīga tādēļ, ka saskaņā ar patērētāju tiesību aizsardzības likumu kompānijai ir jānodrošina iespēja lietot produktu visā tā kalpošanas mūžā. Tas nozīmē, ka ir jābūt pieejamai tehniskajai palīdzībai un arī remonta iespējām.

Apple šobrīd ir pirmā tikai amerikāņu kompānija, pret kuru iesniegta prasība, jo SPI plāno iesākto turpināt. Citiem vārdiem, prasības tiks iesniegtas arī pret citām kompānijām, kas politiska rakstura iemeslu dēļ ierobežo pārdošanu un pakalpojumu sniegšanu. Starp šīm kompānijām pilnīgi droši ir PayPal un Google, bet pēc izdevuma Komersant informācijas arī datortehnikas ražotāji HP un Dell.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu