Geitss brīdina uzmanīties no mākslīgā intelekta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Microsoft dibinātājs Bils Geitss atklājis, ka nesaprot tos cilvēkus, kurus neuztrauc, ka mākslīgais intelekts varētu attīstīties līdz tādam līmenim, ka kļūtu nekontrolējams. Līdz ar to Geitsa teiktais īsti nesakrīt ar viena Microsoft izpētes vadītāja Ērika Horvica teikto, proti, Horvics iepriekš sacījis, ka neuzskata mākslīgo intelektu par fundamentālu draudu un ka ceturtā daļa viņa vadītās speciālistu komandas resursu ir novirzīta darbam mākslīgā intelekta jomā, ziņo BBC.

Nesenā jautājumu un atbilžu sesijā, kas organizēta interneta vietnē Reddit, Geitss sacījis: «Pārstāvu to nometni, kuru uztrauc superinteliģence. Vispirms mašīnas virkni darbu darīs mūsu vietā un tam būs pozitīvs efekts, ja mēs to pareizi pārvaldīsim. Turpretī dažus gadu desmitus vēlāk inteliģence kļūs pietiekami spēcīga, lai būtu pamats satraukumam. Šajā ziņā piekrītu Elonam Maskam un dažiem citiem, tādēļ nesaprotu, kāpēc cilvēkus tas nemaz nesatrauc.»

Geitsa viedokli atbalsta tādi ietekmīgi vīri kā Elons Masks un slavenais astrofiziķis Stīvens Hokings, kuri abi norāda uz

mākslīgā intelekta iespēju attīstīties līdz tādam līmenim, kad tas vairs nav kontrolējams.

Hokings pat ir izteicies, ka mākslīgais intelekts varētu «iezvanīt cilvēces beigu sākumu».

Saņemot Mākslīgā intelekta virzības asociācijas Feigenbauma balvu (AAAI Feigenbaum Prize) par ārkārtējiem sasniegumiem mākslīgā intelekta izpētē, Horovics norādījis, ka fundamentāli netic pareģojumam, ka mēs zaudēsim kontroli pār dažādajiem intelekta veidiem. «Es domāju, ka mēs pietiekami aktīvi organizēsim mākslīgā intelekta lietošanu un galu galā no mašīnu intelekta gūsim neiedomājamu labumu visās reālās dzīves jomās - zinātnē, izglītībā, ekonomikā, sadzīvē utt.,» - tā Horovics.

Horovics ar padotajiem darbojas izpētes laboratorijā Microsoft galvenajā mītnē Redmondā. Viņa vadībā ir veikti nozīmīgi atklājumi mākslīgā intelekta jomā, kas rezultātā jau devuši Microsoft virtuālo asistentu Cortana.

Lai arī Geitss ir diezgan skeptisks par mākslīgo intelektu, Reddit sesijā viņš atklāj, ka visticamāk tāpat būtu darbojies šajā jomā, ja Microsoft dibināšanas projekts nebūtu bijis sekmīgs.

«Kad nodibināju Microsoft, mani satrauca, ka nevarēšu darboties ar pamata lietām,» sacījis Geitss un paudis pārliecību, ka tuvāko trīsdesmit gadu laikā Microsoft progress būs ievērojami straujāks nekā līdz šim.

Pēc Geitsa domām, tuvāko 10 gadu laikā attēla un skaņu uztvere attīstīsies līdz ļoti labam līmenim. Viņš paredz, ka tādējādi

roboti varēs aizstāt cilvēkus ražas ievākšanā augļu dārzos

un, piemēram, pacientu transportēšanā pa slimnīcu gaiteņiem. «Tiklīdz roboti redzēs un dzirdēs bez problēmām, mēs viņus sāksim izmantot aizvien vairāk un vairāk.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu