Rīgas IT Demo centrā var iepazīt pasaules līmeņa jaunumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas IT Demo centrs Latvijas Nacionālajā bibliotēkā parādīs, ko īsti Latvija var un spēj informāciju tehnoloģijas jomā, atzina centra vadītāja Aiga Zālīte tā atklāšanas pasākumā.

Šajā gadījumā neesot būtiski, vai interesents ir speciālists IT jomā. Tāpat atklāšanas pasākumā tika uzsvērts, ka Latvija ir inovāciju zeme un jāļauj inovācijām augt. Līdz ar to rodoties jauni risinājumi, un tos ir jāspēj apkopot un parādīt, lai Latvijas balss skanētu pasaulē un Latvija iekļautos Eiropas apritē. Šī esot iespēja arī jaunajiem uzņēmējiem ieraudzīt, kas ir izdarīts IT jomā un kas varētu noderēt.

Patlaban IT Demo centrs ir pieejams interesentiem, kuri apmeklē Latvijas prezidentūras pasākumus, taču jau vasarā - no 1.jūlija - tas būs pieejams ikvienam apmeklētājam, arī skolēniem un ārvalstu delegācijām. Centra būtībā ir rādīt IT uzņēmumu sasniegumus, līdz ar to, kamēr nozare attīstīsies, tikmēr centrs bibliotēkas telpās demonstrēs jaunos risinājumus. Mainīties tikai varētu centra atrašanās vieta bibliotēkas telpās, skaidroja uzņēmumā.

Foto: LETA

Kā pozitīvs piemērs tika minēta sadarbībā ar «Tildi» izveidotā mašīntulkošana, kas ļauj ar vienu klikšķi pārvērst tekstu nepieciešamajā valodā, turklāt tā kvalitāte ir krietni labāka nekā «Google» tulkotājam. Tāpat esot izveidots valsts pārvaldes mašīntulkošanas serviss, kurš ir pielāgots tieši dokumentācijas tulkošanai. Mašīntulkošana arī esot piemērota Latvijas prezidentūras vajadzībām Eiropas Savienībā - esot izstrādāts īpašs rīks, ar kuru ērti var tulkot mājaslapas un kurš ir pieejams ārvalstu žurnālistiem, lai tie varētu iepazīties ar Latvijas interneta mājaslapām.

DPA IT risinājumu konsultants Aleksandrs Pliska skaidroja, ka īpaša ārvalstu interese esot par biometrijas programmatūru, kas ļauj fiksēt, piemēram, konkrētā telpā esošo cilvēku vecumu un dzimumu, kā arī fiksēt, cik reizes kurš cilvēks iziet un ienāk telpā.

Tāpat centrā var iepazīties ar risinājumiem satiksmes pakalpojumu jomā jeb intelektuālajām transporta sistēmām. Piemēram, viens no risinājumiem ļauj no fotoradara nolasīto informāciju apstrādāt.

Kā ziņots, Rīgas IT Demo centrs ir sabiedrisks projekts, kura mērķis ir izveidot vadošo komunikāciju platformu Latvijas IT nozarē, veicinot gan jaunu, gan pieredzējušu IT uzņēmumu uzņēmējdarbību vietējā un globālā mērogā. Projektu īsteno biedrība «Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris».

Foto: LETA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu