IT nozarē spēcīgākie jaunieši meklējami Cēsīs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: COVI/Scanpix

Noslēgusies pirms pusgada uzsāktā iniciatīva Latvijas reģionos «City Up», kuras ietvaros jaunieši tika aicināti izstrādāt reģionālajiem uzņēmumiem informācijas tehnoloģiju risinājumus.

No 18 pieteiktajiem projektiem, uzvarētāju laurus plūkuši cēsnieki Jānis Rečs un Kaspars Ivanovs. Puiši Cēsu veselības un sporta centram «Aura» palīdzējuši modernizēt klientu uzskaites un atskaišu sistēmu, pārejot no arhīva papīra formātā uz mūsdienīgu un digitālu risinājumu, informēja starptautiskās IT kompānijas «DPA» komunikācijas konsultante Sabīne Zālīte.

«Jauniešu starts šajā iniciatīvā sniedz mums cerību, ka arī nākotnē Latvijas reģionos attīstīsies jaunas idejas, kā arī darbosies konkurētspējīgi uzņēmumi,» stāsta «DPA» valdes loceklis Sandis Kolomenskis. «Šodiena ir pierādījums tam, ka reģionos dzimušas idejas un risinājumi var gūt redzamību valstiskā mērogā, kā arī svarīgāko nozares pārstāvju uzmanību. Novēlam jaunajiem speciālistiem neapstāties un veidot arvien jaunus projektus,» tā viens no pasākuma iniciatoriem Sandis Kolomenskis.

Pirmo vietu ieguva divi apņēmīgi jaunieši no Cēsīm, Jānis Rečs un Kaspars Ivanovs, kas izstrādājuši Cēsu veselības un sporta centram «AURA» klientu uzskaites un atskaišu sistēmu. Informācija, kas par klientiem iepriekš glabājusies papīra formātā, tagad apvienota ērtā un parocīgā datorizētā formātā. Projekta ietvaros uzrakstītas vairāk nekā 1500 rindiņas koda, realizēts elektroniskais pacientu pieraksts pie konkrēta ārsta, iespējama citu ārstniecības personu pievienošana, pacientu informācijas ievade un pacientu talona aizpildīšana, dažādu klasifikatoru ievade u.c. iespējas.

«Esam patīkami pārsteigti par paveiktā darba apjomu un padarīto šajos trīs mēnešos. Dotais laiks nebija garš, lai apgūtu programmēšanas valodu pilnībā, tomēr puiši ir pierādījuši apbrīnojamu neatlaidību, izveidojot funkcionālu un darbotiesspējīgu rezultātu. Vēl nedaudz noslīpējot, puiši var jau gaidīt nākamos klientus ar līdzīgām vajadzībām,» tā par uzvarētāju paveikto stāsta viens no žūrijas locekļiem, «Microsoft Latvia» vadītājs Ēriks Eglītis.

Otrās vietas apbalvojums aizceļoja uz Siguldu pie Ralfa Cimermaņa no Siguldas Valsts ģimnāzijas. Lai Siguldas vietējam uzņēmumam «Pixelbags» atvieglotu piekļūšanu preču datiem, Ralfs Cimermanis izveidojis jaunu noliktavas uzskaites risinājumu tiešsaistē. Projekta izstrādes laikā tika izmantota programma «Pyton», jo tā ir viena no populārākajām programmēšanas valodām un programma «MySQL», kas savukārt ir viena no populārākajām datubāžu programmām. Projekta rezultātā izveidota funkcionējoša uzskaites sistēma, kas ir pieejama tiešsaistē, ievērojami atvieglojot uzņēmuma ikdienu.

Trešo vietu ieguva Jelgavas 5. vidusskolas audzēkņi ar diviem atsevišķiem projektiem - skolas mājaslapu un izglītojošo virtuālo tūri Jelgavas pilī un apkārtnē. Natālijas Sirotkinas veidotā virtuālā tūre ir pierādījums dinamiskam un interaktīvam mācību veidam, savukārt Ņikitas Kikinova, Toma Kaidalova, Darijas Daņiļevičas un Viktorijas Smeskajas veidotā Jelgavas 5. vidusskolas mājas lapa kā piemērs skolēnu aktīvai iesaistei skolas dzīvē.

Iniciatīvas noslēgumā īpašu uzmanību un pateicību izpelnījās vietējie uzņēmēji un arī skolotāji, kas atbalstīja jauniešus projektu izstrādes laikā - Aleksandrs Smirnovs no Jelgavas 5. vidusskolas, Inese Simkeviča no Priekuļu tehnikuma un Saiva Vītola no Siguldas Valsts ģimnāzijas.

Iepriekš ziņots, ka reģionālā inovāciju un uzņēmējdarbības attīstības iniciatīva «City Up» tika uzsākta 2014. gada septembrī ar mērķi veicināt reģionālo uzņēmēju un jauniešu abpusējo sadarbību jaunu biznesa ideju radīšanai, izmantojot mūsdienīgas IT tehnoloģijas. Uzņēmēji varēja dalīties ar savām vēlmēm uzņēmuma IT vides, komunikācijas vai mājas lapu izstrādei un uzlabošanai, bet 9.-12. klašu skolēni varēja piedāvāt risinājumus. Kopumā šajā iniciatīvā dalību pieteica 18 jauniešu komandas, savukārt četras komandas veica savu ceļu līdz pusfinālam. Iniciatīvas konkurētspējīgāko ideju autoriem un skolotājiem dāvanās tika pasniegti planšetdatori jaunu projektu un ideju realizēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu