Hokings: gadsimta laikā mašīnas valdīs pār cilvēkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar kārtējo brīdinājumu par nepieciešamību uzmanīties no mākslīgā intelekta un tehnoloģiskā progresa radītajiem riskiem klajā nācis slavenais britu astrofiziķis Stīvens Hokings.

Ja mākslīgais intelekts attīstīsies pietiekami strauji, nevar izslēgt robotu sacelšanos tuvākā gadsimta laikā, pārliecināts ir Hokings. Pēc autoritatīvā profesora domām, mums šobrīd nevajadzētu tik daudz domāt par to, kas kontrolē mākslīgo intelektu; drīzāk vajadzētu satraukties par to, vai mākslīgais intelekts vispār ir pakļaujams kontrolei, raksta Dailymail.co.uk.

«Datoru mākslīgais intelekts tuvākā gadsimta laikā apsteigs cilvēkus,» sacījis Hokings. «Kad tas notiks, mums jābūt drošiem, ka datoru nolūki un mērķi sakrīt ar mūsējiem. Mūsu nākotne būtībā ir sacensība starp tehnoloģiju augošo spēku un zināšanām, ar kurām mēs to lietojam.»

Iepriekš Hokings kopā ar ne mazāk labi zināmo amerikāņu uzņēmēju un vizionāru Elonu Masku parakstīja atklātu vēstuli, kurā aicina nepieļaut mākslīgā intelekta nekontrolētu attīstīšanos. Pēc Hokinga un Maska domām, ja inteliģentajām mašīnām ļaus brīvu vaļu, agri vai vēlu cilvēce nonāks krēslas laikmetā. Hokings gada sākumā teica:

«Panākumi mākslīgā intelekta attīstīšanā būs cilvēces lielākais sasniegums, bet tas varbūt arī būs pēdējais.»

Tai pašā laikā vēstules autori ir arī pārliecināti, ka inteliģentās mašīnas var dot lielu labumu. Jo, ja paraugāmies apkārt, viss, kas mums ir, lielā mērā ir tieši intelekta izmantošanas rezultāts. Paredzēt, kas notiks, ja mūsu rīcībā nonāks pārāka mākslīgā intelekta rīki, gan ir gandrīz neiespējami.

Tāpēc Hokings un Masks aicina būt saprātīgiem un gādāt, lai ieguldījums ar mākslīgo intelektu saistīto potenciālo risku novēršanā būtu līdzvērtīgs ieguldījumam tā attīstīšanā. Kaut vai meklējot, ko darīt un kā iztiku pelnīt cilvēkiem, kuru pienākumus darbā aizstās mašīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu