Radīta aplikācija, kas uzlabo Alcheimera slimības pacientu saziņu ar tuviniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

«Samsung Electronics» un Tunisijas Alcheimera asociācija kopā radījuši mobilo lietotni «Backup Memory», kas darbojas kā atmiņas stimulators, palīdzot uzlabot agrīnās stadijas Alcheimera pacientu saziņu ar tuviniekiem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kā stāsta uzņēmuma pārstāvji, programma tās lietotājiem ļauj apzināt tuvāko apkārtni un identificēt tuvumā esošos draugus un ģimenes locekļus, telefonā uzreiz atgādinot par radniecības saitēm ar katru personu. Spilgtākās fotogrāfijas un video liek atminēties arī kopīgi piedzīvotos brīžus.

Lai sekmīgi izmantotu lietotnes iespējas, telefonā jāaktivizē «Bluetooth» savienojums. Tas automātiski savieno telefonu ar citu tuvumā esošu ierīci, kurā arī lejupielādēta «Backup Memory» lietotne. Kad ierīces ir savienojušās, Alcheimera pacienta viedierīcē parādās informācija par tuvumā esošo personu.

Tunisijas Alcheimera asociācija novērojusi labus rezultātus to pacientu vidū, kuri lietojuši šo lietotni. Caur izziņas procesu sekmēšanu pacienti palēnina Alcheimera slimības ietekmi un atceras vairāk informācijas. Nākotnē lietotni plānots pilnveidot, pievienojot iespēju ar GPS signāla palīdzību sekot līdzi tuvinieku atrašanās vietai.

Alcheimera slimība ir progresējoša nervu sistēmas saslimšana, kas ietekmē nervu šūnas, pasliktinot atmiņu, runu, loģisko domāšanu, kā arī ietekmē sociālās un intelektuālās iemaņas. Šobrīd Latvijā ir aptuveni 30 000 Alcheimera slimības pacientu, turklāt, ņemot vērā sabiedrības vidējā vecuma palielināšanos, to skaits turpmākajos gados var būtiski pieaugt.

Lietotne bez maksas pieejama arī Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu