Zinātnieki iemācījuši robotam-prusakam izspraukties šaurās vietās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Grupa zinātnieku no Bērklijas universitātes (Kalifornijas štats, ASV) ir apmācījuši robotu-prusaku izlīst cauri šaurai spraugai, kas līdz šim nebija izdevies.

Pētnieciskā darba gaitā zinātnieki uzbūvēja speciālu stendu ar vertikāliem šķēršļiem, kas imitē garus, cieši vienu otram blakus esošus zāles stiebrus. Ja parastajiem prusakiem lavierēšana starp tiem nesagādā nekādas problēmas, tad viņu mehāniskajiem līdziniekiem sasvēršanās uz vieniem sāniem un izlīšana cauri spraugai, līdz šim bija nepaveicams uzdevums.

Analizējot īsto prusaku uzvedību šķēršļa priekšā, pētnieki secināja, ka nozīmīgu lomušķēršļu joslassekmīgāpārvarēšanā spēlē prusaka muguras bruņu forma. Izgatavojot mehāniskajam radījumam līdzīgas formas bruņu plātni, arī tas spēja samērā ātri un efektīvi izlauzties cauri šķērslim.

Pētnieciskais darbs, kas sākumā varētu izskatīties pēc pieaugušu cilvēku rotaļāšanās, patiesībā palīdzēs nākotnē attīstīt tādus robotus, kas ļoti labi pārvietojas sarežģītā apvidū, kur notikusi, piemēram, kāda dabas katastrofa un ir jāveic cilvēku glābšanas darbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu