Amerikānis arestēts par drona notriekšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

47 gadus vecais Kentuki štata (ASV) iedzīvotājs Viljams Meredits pēc meitu sūdzībām par mājas tuvumā lidinošos dronu paņēmis savu šaujamieroci un to notriecis. Lidaparāta īpašnieki Mereditu apsūdzējuši 1800 dolārus vērta īpašuma sabojāšanā, uz ko prasmīgais šāvējs atbildējis ar draudiem, ka pašiem var nākties bēgt no lodēm.

Par to Meredits jau drīzumā tika arestēts un nonāca aiz restēm. Lai gan viņa interesēs būtu atzīt vainu, Meredits uzstāj, ka viņam bijušas tiesības nelūgto viesi, kurš ieradies pa gaisu, notriekt.

«Tas nelidoja vienkārši garām. Viena lieta būtu, ja drons lidotu pāri manam privātīpašumam, taču tas apstājās tieši virs mūsu galvām, un es uzskatu, ka man bija tiesības tā rīkoties,» sacījis Meredits. «Ziniet, kad tu atrodies savā īpašumā aiz sešas pēdas (1,83 metri) augsta žoga, kurš sargā tavu privāto dzīvi, tu uzskati, ka tev ir tiesības uz privātumu. Mēs nezinājām viņu nolūkus. Varbūt viņš izsekoja meitenes, varbūt viņš pētīja, ko varētu nozagt. Manuprāt, tas ir pielīdzināms iebrukumam,» piebildis Meredits.

Vīrieša rīcība varētu kļūt par precedentu, vērtējot dronu notriekšanas likumību. Bezpilota lidaparātu aizstāvji saka, ka privātmāju īpašniekiem nav tiesību šaut pa droniem. Arī likumā teikts, ka pašaizsardzība nav pieļaujama, ja tā vietā «cietušais» spēj izsaukt palīgā policiju. Tādējādi atbilstoši normatīvajiem aktiem Meredits nevis aizstāvēja savu privātīpašumu, bet gan veica uzbrukumu un radīja materiālos zaudējumus saviem kaimiņiem. Tos viņam tagad pienāktos atlīdzināt. Tai pašā laikā ir arī jurisprudences eksperti, pēc kuru domām indivīdam ir tiesības uzskatīt drona lidināšanos par bīstamu un agresīvi aizsargāties.

Tas, vai Meredits tiks attaisnots vai tomēr atzīts par vainīgu uzbrukumā, būs atkarīgs no detaļām. Ja apstiprināsies viņa un kāda cita kaimiņa teiktais, ka drons nekustīgi stāvējis virs 16 gadus vecās meitas, kamēr viņa peldējusies baseinā, 47 gadus vecais vīrietis var tikt attaisnots. Pretējā gadījumā viņa biogrāfijā būs ieraksts par sodāmību un piedevām nāksies arī atlīdzināt ar drona iznīcināšanu saistītos zaudējumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu