Jauno zinātnieku skolā varēs darboties ar robotiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 3.oktobrī Liepājas Universitātes (LiepU) Dabas un inženierzinātņu fakultāte Kr. Valdemāra ielā, aicina 7.-12.klašu skolēnus apmeklēt Jauno zinātnieku skolas nodarbības matemātikā, fizikā un informātikā. Nodarbību tēma - «Kustība». Turpmāk Jauno zinātnieku skolas nodarbības paredzētas reizi mēnesī, informē LiepU sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Timermane.

Nodarbību mērķis ir rosināt skolēnu interesi par eksaktajām zinātnēm, parādot gan atsevišķo zinātnes nozaru savstarpējo saistību, gan akadēmisko zināšanu un prakses saikni. Skolēnu apmācību nodrošinās LiepU docētāji un pētnieki.

3.oktobrī fizikas nodarbībā Valdis Priedols runās par spēku un inerci, Dace Kūma matemātikas nodarbībā aplūkos līklīniju trajektorijas tēmu, bet informātikā varēs iepazīties ar programmēšanu un robotiem Dzintara Tomsona vadībā.

Šī gada jaunums - robotikas praktikums. Tas nozīmē, ka pēc lekcijām dalībnieki saņems uzdevumu, kas būs paveicams līdz nākamajai nodarbībai. Individuāli vai komandās vajadzēs uzbūvēt un ieprogrammēt atbilstošu robotu, izmantojot mājās vai skolā pieejamos Lego Mindstorms, Arduino vai citus robotu komplektus. Nākamajā praktikumā skolēniem būs iespēja demonstrēt savus robotus. Uzdevums pēc nodarbības būs pieejams arī LiepU Dabas un inženierzinātņu fakultātes mājaslapā.

LiepU Dabas un inženierzinātņu fakultātes mājaslapa

LiepU lektors Dzintars Tomsons stāsta, ka pēdējos trijos gados, darbojoties Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes un Izglītības un zinātņu ministrijas finansētos projektos, ir iegādāti gan vairāki robotu komplekti, gan iegūta pieredze robotikas nodarbību vadīšanā: «Roboti ir labs līdzeklis dažādo zinātnes nozaru - matemātikas, fizikas, datorzinātņu u. c. - zināšanu integrācijai jeb kopā savilkšanai. Lai uzbūvētu robotu, ir kaut nedaudz jāzina tehnika. Lai liktu robotam kustēties, ir jāprot kaut nedaudz programmēt, bet lai liktu robotam kustēties tā, kā to vēlamies - tad jāzina matemātika un fizika

Dalība nodarbībās ir bez iepriekšējas pieteikšanās un ir bez maksas. Tikties paredzēts reizi mēnesī, sestdienās, kad katru reizi notiks 3 lekcijas (katra 40 minūšu gara). Nākamā tikšanās reize būs 7. novembrī.

Jauno zinātnieku skolas nodarbības skolēniem LiepU sāka piedāvāt pirms vairākiem gadiem, pēc toreizējā LiepU Matemātikas zinātņu un informācijas tehnoloģiju institūta direktora, matemātikas doktora, profesora Jāņa Rimšāna iniciatīvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu