Snoudens: Britu izlūkdienests uzlauž tālruņus ar īsziņām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas izlūkdienesti var uzlauzt mobilos telefonus, izmantojot teksta īsziņas, pirmdien pārraidītā intervijā britu raidorganizācijai BBC atzinis bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens.

Britu izlūki var slepeni ierakstīt viedtelefonu lietotāju sarunas un uzņemt viņu fotoattēlus, sacīja Snoudens. Lielbritānijas Valdības komunikāciju štābs (GCHQ) izmantojis vairākus pārtveršanas instrumentus, kas pazīstami kā «Smurf Suite» («smurfu komplekts»).

«Viņi grib, lai jūsu telefons piederētu viņiem, nevis jums,» BBC pārraidei «Panorama» sacīja Snoudens

Pienākot teksta īsziņām, kuras GCHQ izmanto, lai slepeni piekļūtu mobilajam telefonam, neatskan nekāds signāls.

«Kad jūsu telefons tās saņem, tās no jums ir slēptas. Tās neparādās. Jūs par to maksājat, bet telefons pieder tiem, kas kontrolē programmatūru,» skaidroja Snoudens.

GCHQ izmanto vairākas smurfu programmas, kas nodēvētas beļģu multiplikācijas filmas varoņu vārdos.

Ar programmas «Nosey Smurf» («Ziņkārīgais smurfs») palīdzību izlūki var ieslēgt viedtelefona mikrofonu, pat ja pats telefons ir izslēgts, skaidroja bijušais izlūks.

«Dreamy Smurf» («Sapņainais smurfs») ļauj GCHQ attālināti ieslēgt un izslēgt telefonus, bet «Tracker Smurf» («Smufs pēddzinis») - izsekot pašus telefonu lietotājus, norādīja Snodens.

Kā tas parasti ir ar jautājumiem, kas skar izlūkošanas jomu, britu valdība raidorganizācijai šos apgalvojumus atteicās komentēt.

Lielbritānijas valdība gatavo likumdošanas aktus, lai paplašinātu izlūkdienestu pilnvaras un ļautu tiem vēl plašāk veikt tīmekļa aktivitāšu uzraudzību.

Snoudens - kādreizējais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķis - dzīvo trimdā Krievijā kopš 2013.gada, kad viņš atklāja ASV un to sabiedroto masu izspiegošanas programmas.

ASV administrācija nodēvējusi viņu par hakeri un nodevēju, kurš radījis briesmas cilvēku dzīvībām, atklājot NSA spiegošanas programmas apmērus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu