Vairums «iztukšoto» cieto disku joprojām glabā bijušo īpašnieku datus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Internetā plaukst un zeļ lietotu elektronikas ierīču tirgus: lietotāji, kas nevar atļauties nopirkt jaunu, var iegādāties lietotu viedtālruni vai cieto disku (HDD), bet kad nopērk jaunu – pārdod internetā veco. Datu dzēšanas ekspertu «Blancco Technology Group» veiktais eksperiments atklāj, ka internetā pārdodamās lietotās elektronikas ierīces ļoti bieži joprojām satur datus, kurus to agrākie īpašnieki uzskatījuši par pilnībā izdzēstiem.

«Blancco Technology Group» kopā ar datu ekspertīzes uzņēmumu «Kroll Ontrack» pārbaudīja 122 dažādus lietotus viedtālruņus, parastos un SSD cietos diskus, kuri nejauši izvēlēti un iegādāti internetveikalos Amazon, eBay un Gazelle.com. Eksperimenta rezultāti pārsteidza arī pašus ekspertus.

Gandrīz pusē SSD un citu cieto disku bija palikuši dati, bet 35% mobilo tālruņu izdevās atjaunot tūkstošiem izdzēsto e-pasta vēstuļu, reģistrēto zvanu sarakstu, īsziņu (SMS) un tūlītējo ziņu (IM – instant message), attēlu un videoierakstu. Sliktākais, ka

57% mobilo ierīču un 75% cieto disku joprojām glabāja datus, kurus to iepriekšējie lietotāji uzskatīja par pilnībā izdzēstiem.

Vairumā gadījumu ar vienkāršu izdzēšanu nepietiek, formatēšana arī vairs nav uzticama metode, jo katra operētājsistēma šo procesu veic atšķirīgi. Pētījums atklāja, ka ātrā formatēšana tika veikta 61% iekārtu, kurās joprojām bija atrodami saglabātie dati. Viedtālrunī datus izdzēst ir vēl sarežģītāk – eksperimenta laikā tika atjaunotas 2153 e-pasta vēstules, vairāk nekā 10 tūkstoši īsziņu un tūlītējo ziņu.

«Nav svarīgi, vai esi privātpersona, uzņēmējs vai valsts iestāde – nepareiza datu dzēšana var izraisīt nopietnas sekas un apdraudēt privātumu, finanses un reputāciju. Viens no nopietnākajiem šā eksperimenta secinājumiem ir tas, ka vairums lietotāju cenšas kaut kādā veidā izdzēst savus datus no elektroniskajām ierīcēm. Taču, lai gan šīs dzēšanas metodes ir izplatītas un liekas drošas, tās ne vienmēr ir efektīvas, ja vēlaties datus izdzēst neatgriezeniski,» atzīst «Blancco Technology Group» IT drošības konsultants Pols Henrijs.

Vēl viens pārsteidzošs atklājums eksperimentā –

divos lietotajos viedtālruņos palikušie dati bija pietiekoši, lai varētu noteikt to bijušo īpašnieku identitāti.

Tomēr laba ziņa sagaida «Apple» un «Microsoft» cienītājus, jo «iPhone», «iPad» un «Windows» ierīcēs nebija datu, kurus būtu bijis iespējams atjaunot. Konstatēts, ka vislielākais apdraudējums ir «Android» lietotājiem, jo viņu ierīces var saglabāt konfidenciālu personīgo informāciju pat tad, ja ir atjaunoti rūpnīcas iestatījumi.

«Datu dzēšana manuāli vai viedtālruņa lietojumprogrammas izdzēšana neizdzēš datus no ierīces. Ja datus vienkārši izdzēš, tas nozīmē, ka ierīce vienkārši nespēj noteikt šo datu atrašanās vietu, līdz ar to lietotājam liekas, ka datu vairs nav, taču tos var atjaunot,» brīdina «Blancco» risinājumus piedāvājošā uzņēmuma «Baltimax» produktu menedžeris Deivids Švēgžda.

Lai droši izdzēstu datus no SSD un parastajiem cietajiem diskiem (HDD), kā arī viedtālruņiem, noteikti jāizvēlas efektīvas datu dzēšanas metodes un piemērota dzēšanas programmatūra. Citādi var gadīties, ka privātie dati, kā liecina šā pētījuma rezultāti, var tikt atjaunoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu