Fiziķis izskaidrojis, kādēļ telefons krīt ar ekrānu uz leju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Britu fiziķis Roberts Metjūss no Astonas universitātes ir izskaitļojis, kādēļ viedtālruņi zemē bieži vien nokrīt uz ekrāna, atsaucoties uz Dailymail.co.uk, vēsta Korrespondent.net.

Saviem aprēķiniem Metjūss izskaitļojis, kāds ir telefona griešanās leņķa ātrums, kad tas izkrīt no lietotāja rokām. Pēc viņa domām, viedierīce griešanos sāk ap vienu no rokas pirkstiem, pret kuru tas atbalstīts. Telefona smaguma centrs sākotnēji atrodas zem griešanās ass un šā apstākļa, kā arī gravitācijas dēļ telefons soli pa solim sāk kritienu zemē.

Zinātnieks pat ir izveidojis formulu, ar kuru var aprēķināt, kāds būs iznākums, ja telefons izslīdēs no rokām. Aprēķiniem svarīgākie ir četri parametri: ierīces garums (L), brīvās krišanas paātrinājums (g), telefona garenass leņķis attiecībā pret horizontu, kad tas sāk kritienu (θ) un attālums starp telefona smaguma centru un griešanās asi (δ).

Formula, kuru lietojot, iespējams aprēķināt leņķisko ātrumu (ω), kad telefons izkritīs no rokas un tuvosies zemei, ir šāda: ω = 2√ (3g/L)[p/1+3p2]sinθ, pie tam p = 2δ/L.

Metjūsa aprēķins principā norāda, ka tad, ja vēlies, lai tavs viedtālrunis nenokrīt uz zemes ar ekrānu uz leju, ir jāmaina tā augstums virs zemes vai arī vienkārši jābūt uzmanīgākam un jāgādā, lai nebūtu pārāk nevēlamas starpības starp telefona smaguma centru un tā rotācijas asi. Citiem vārdiem - tas jātur stingri abās rokās, nevis vienā rokā un tad jāmēģina rakstīt īsziņu.

Metjūss šo pētījumu esot veicis Motorola Mobility uzdevumā, kas savukārt šobrīd tirgū virza savu «nesaplēšamo» viedtālruni DROID Turbo 2.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu