Datorprogramma iemācīta veidot smieklīgas foto kolāžas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Virdžīnijas Politehniskā institūta, TTI-Chicago un Microsoft Research pētnieku kolektīvs kopīgiem spēkiem ir izstrādājuši algoritmu, ar kuru programmatūra spēj atlasīt smieklīgas no mazāk smieklīgām bildītēm. Piedevām programmatūra prot arī attēlus pārzīmēt, lai no smieklīgas bildes sanāktu nesmieklīga un otrādi.

Pētījuma autori izveidoja dažādu attēlu izlasi ar cilvēkiem, dzīvniekiem un sadzīves priekšmetiem, bet pēcāk brīvprātīgos aicināja izveidot vienkāršas kolāžas, pusē gadījumu aicinot gādāt, lai iegūtā kolāža būtu smieklīga.

Citiem brīvprātīgajiem vēlāk tika lūgts novērtēt visas iegūtās kolāžas ar atzīmi no 1 līdz 5, kur augstāka vērtība tiek piešķirta smieklīgākam attēlam.

Tā kā kolāžas veidoja viens un tas pats attēlu kopums, bija salīdzinoši vienkārši izveidot aprakstu teksta formā, ar kuru vienkāršam neironu tīklam iemācīt atšķirt smieklīgas bildes no mazāk smieklīgām. Izrādījās, ka starp smieklīgajiem attēliem visbiežāk nonāk tās kolāžas, kurās viens vai vairāki objekti bija redzami tiem neierastā kontekstā. Piemēram, vienā no kolāžām dzīvnieki bija redzami pusdienojot pie galda, turpretī cilvēks atradās mājdzīvnieka midzenī.

Lai pārliecinātos, ka humors visbiežāk ir tieši saistīts ar kontekstu, programma tika apmācīta arī smieklīgu bildīti pārzīmēt par nesmieklīgu un otrādi. Šim nolūkam algoritms samontētajā attēlā nepiemērotās kolāžas daļas nomainīja pret vairāk piemērotām.

Vēlāk iegūtās kolāžas tika rādītas brīvprātīgajiem, kuriem bija jānosaka, vai to autors ir cilvēks vai dators. 28% gadījumu dalībnieki uzskatīja, ka autors ir cilvēks, kaut arī patiesībā to bija veidojis dators. Tajā pašā laikā pētījuma autori norāda, ka par ideālu rādītāju būtu uzskatāms 50% slieksnis, jo tas nozīmētu, ka nav iespējams atšķirt programmatūras veidotu attēlu kolāžu no cilvēka radītas kolāžas.

Pēc zinātnieku domām, viņi savā darbā pirmo reizi cenšas īstenot smieklīgu attēlu automātisku analīzi. Perspektīvā šāda programmatūra varētu veicināt ar kontekstu saistītas reklāmas ieviešanu, kā arī automātisko kameru izstrādi, kuras filmēt sāk tikai tad, ja kadrā notiek kas smieklīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu